Warszawa

Czym jest dysbioza jelitowa?

Czym jest dysbioza jelitowa?

Dysbioza jelitowa to zaburzenia mikrobioty jelitowej, które wywierają wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Jakie są przyczyny dysbiozy jelitowej i jak do niej nie dopuścić?

 

W jelitach znajduje się niemal 80 procent komórek odpornościowych organizmu. Nasz sposób odżywiania, styl życia, przyjmowanie leków w znaczący sposób wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego. Tymczasem mikrobiom jelitowy to jeden z ważniejszych systemów w organizmie człowieka, odpowiadający za funkcjonowanie układu odpornościowego, trawienie pokarmów, a także wywierający wpływ na funkcje poznawcze. Oś mózgowo-jelitowa uważana jest za drugi mózg, który wywiera wpływ na pracę układu nerwowego oraz kondycję psychiczną.

 

Mikrobiota jelitowa to skomplikowany ekosystem, w którym zamieszkują niemal 2 miliardy mikroorganizmów. Aby funkcjonował prawidłowo i wspierał procesy odpornościowe oraz trawienne, powinna panować w nim równowaga. Każde jej zaburzenie może wywołać szereg niepożądanych reakcji osłabiających pracę organizmu.

 

Czym jest dysbioza jelitowa?

 

Dysbioza jelitowa to stan, w którym zostaje zaburzona równowaga w mikrobiocie jelitowej pomiędzy mikroorganizmami oraz dobrymi i złymi bakteriami. Może do tego dojść na skutek infekcji, przyjmowania niektórych leków, antybiotykoterapii, ale też wskutek złej diety.

 

Dysbioza jelitowa jest stanem niepożądanym, który może doprowadzić do zaburzeń w funkcjonowaniu układu trawiennego i szeregu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Co więcej, wskazuje się na związek pomiędzy dysbiozą jelitową a rozwojem zaburzeń metabolicznych czy chorób autoimmunizacyjnych[1]. Zaburzenia równowagi mikrojelitowej mogą także doprowadzić do nadmiernego namnażania grzybów Candida i rozwoju kandydozy.

 

Skutki dysbiozy jelitowej

 

Zaburzenia równowagi w mikrobiocie jelit obserwuje się w przypadku wielu schorzeń o podłożu cywilizacyjnym. To uświadamia, jak ważna jest rola mikrobiomu i wskazuje, że dbanie o równowagę mikroflory jelitowej powinno być dla nas jednym z priorytetów.

 

Do dysbiozy jelitowej mogą przyczynić się również alergie (w tym pokarmowe), a także nadwaga oraz otyłość.

 

Jak rozpoznać dysbiozę jelitową?

 

Aby potwierdzić dysbiozę jelitową, należy wykonać badania mikrobioty jelit, które wskażą, jaka jest ilość bakterii ochronnych, immunomodelujących i prozdrowotnych, a także jaka jest ilość drobnoustrojów, które mogą potencjalnie doprowadzić do dysbiozy lub do rozwoju schorzeń. Dzięki wykonaniu badań można dobrać celowaną probiotykoterapię, która jest w stanie znacząco poprawić codzienne funkcjonowanie, złagodzić dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a także odbudować utraconą równowagę.

 

Dysbiozę jelitową często można rozpoznać po kiepskim samopoczuciu i dolegliwościach trawiennych. Problemy z wypróżnianiem, zmiana charakteru stolców, nieokreślone bóle brzucha, brak apetytu to tylko niektóre oznaki zaburzonej mikrobioty jelitowej, które powinny nas skłonić do przyjrzenia się bliżej swojemu stylowi życia i do wykonania badań.

 

Jak nie dopuścić do rozwoju dysbiozy jelitowej?

 

Aby zadbać o mikroflorę jelitową, należy przede wszystkim zmienić sposób odżywiania. W diecie dbającej o mikrobiom i jelita powinna znaleźć się duża ilość naturalnych bakterii probiotycznych (np. znajdujących się w kiszonkach czy fermentowanych produktach mlecznych, takich jak kefiry czy jogurty naturalne), a także produktów bogatych w prebiotyki będące pożywką dla bakterii jelitowych. Należą do nich m.in. cebula, cykoria, ale też banany czy owies.

 

Oprócz tego warto zadbać także o udział błonnika w diecie. Jest on naturalną miotełką dla jelit, wymiatającą z nich wszystkie złogi pokarmowe i zbędne produkty przemiany materii. Źródłem błonnika są warzywa i owoce (np. jabłka, gruszki, śliwki), ale też produkty pełnoziarniste, grube kasze, otręby, płatki owsiane, pieczywo razowe.

 

Osoby, które chcą dodatkowo zadbać o zdrowie jelit, mogą sięgnąć również po probiotyki w formie suplementów diety.

 

[1]    Mirosława Gałęcka, Anna M. Basińska, Anna Bartnicka, Znaczenie mikrobioty jelitowej w kształtowaniu zdrowia człowieka, Via Medica, 2018.

 

Materiał sponsorowany

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć