Warszawa

Miód manuka i jego właściwości

Miód manuka i jego właściwości

Miód to wspaniały produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły, który posiada sporo cennych właściwości zdrowotnych oraz wiele walorów smakowych. Naturalne miody pszczele pozyskiwane są z najróżniejszych nektarów kwiatowych czy innych roślin, dzięki czemu mają wiele różnych właściwości i zastosowań. Produkty pszczele, w tym miód manuka, są chętnie kupowane i spożywane przez większość ludzi na całym świecie. Ten artykuł skupi uwagę właśnie na miodzie manuka, który pszczoły pozyskują z krzewu manuka. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat miodu manuka i jego wspaniałych właściwości, to koniecznie przeczytaj poniższy artykuł.

 

 

Jakie właściwości posiada miód manuka

 

Miód manuka produkowany jest przez pszczoły, które pozyskują go z krzewów manuki pochodzących głównie z Nowej Zelandii i Australii. Mód ten jest uznawany za najzdrowszy, ponieważ właściwości miodu manuka korzystnie wpływają na zdrowie człowieka oraz dostarczają niezbędnych składników odżywczych i minerałów. Miód manuka posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Lecznicze właściwości miodu manuka pozytywnie wpływają między innymi na układ pokarmowy, układ oddechowy, układ krążenia, ośrodkowy układ nerwowy. Nowozelandzki miód pomocny jest również w leczeniu chorób wewnętrznych, stanów zapalnych skóry czy owrzodzeń. Poza tym miody manuka podnoszą odporność organizmu. Zawartość methylglyoxalu, który występuje w miodach manuka odpowiada za procesy antybakteryjne, dlatego im jest on wyższy, tym silniejsze ma działanie. Tak więc do stosowania miodu manuka zachęca się wszystkie osoby, które chcą wzmocnić swój organizm, w tym przewód pokarmowy i oddechowy.

 

 

Jak właściwości antyoksydacyjne miodu manuka wpływają na zdrowie

 

Właściwości antyoksydacyjne szczególnie wpływają na proces oczyszczania oraz neutralizowania wolnych rodników, które szkodzą zdrowiu. Miód manuka posiada właśnie takie właściwości antyoksydacyjne, które korzystnie wpływają na organizm. Regularne spożywanie miodu manuka bardzo korzystnie wpływa na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jak wobec tego stosować miód manuka? Przede wszystkim dla osiągnięcia najlepszych rezultatów powinno się spożywać go na czczo rano w postaci jednej łyżeczki miodu oraz w ciągu dnia. Należy pamiętać, że miodu nie wolno podgrzewać powyżej czterdziestu stopni, gdyż wtedy straci on swoje cenne właściwości, dlatego jeśli musisz rozpuścić go, to rób to w letniej wodzie. Z miodem manuka możesz też spotkać kosmetyki, pasty do zębów czy inne preparaty, które korzystnie wpływają na zdrowie i wygląd skóry.

 

Jednak najwięcej antyoksydantów znajdziesz w czystej postaci miodu. Miód pochodzący z krzewu manuka spożywany regularnie zapewnia sporą dawkę antyoksydantów niezbędnych do walki z wolnymi rodnikami.

 

Czy miód manuka dla dzieci jest bezpieczny

 

Miodów manuka, tak samo jak i innych miodów nie powinno się podawać dzieciom poniżej jednego roku życia. Natomiast powyżej roku spożywanie miodu przez dzieci jest już bezpieczne. Miód manuka przede wszystkim chroni organizm dziecka przed wpływem wolnych rodników, dzięki czemu zwiększa się jego odporność na choroby. Jednak warto pamiętać, aby nie przesadzać z podawaniem dziecku nadmiernej ilości miodu, ponieważ w niczym to nie pomoże. Jak wybrać miód manuka dla dziecka? Najlepiej kupować miody od sprawdzonych producentów z certyfikowanymi produktami. W takim wypadku będziesz mieć pewność, że miód jest dobrej jakości i zdrowy. Miód manuka ze względu na swoje naturalne właściwości, może być też spożywany przez kobiety w ciąży oraz podczas karmienia piersią.

 

Co na etykiecie miodu manuka oznacza MGO?

 

MGO oznacza zawartość związku methyloglyoxalu, który odpowiada za właściwości zdrowotne występujące w miodzie. Wartości takie jak 100+, 250+ czy 550+ dotyczą wysokości stężenia methylglyoxalu w danym opakowaniu miodu. Na przykład MGO 100+ wskazuje, że na jeden kilogram miodu przypada minimum 100 mg metyloglioksalu. Należy pamiętać, że im wyższa wartość MGO, tym miód ma większe właściwości lecznicze. W takim wypadku zawsze warto zdecydować się na zakup miodu manuka z jak najwyższym wskaźnikiem MGO. Miód to produkt, który posiada wiele cennych i wartościowych składników odżywczych, antybakteryjnych czy antyoksydacyjnych. Dzięki tym cechom miodu używa się do leczenia wielu schorzeń, do trudno gojących się ran czy oparzeń. Ponad to miód posiada niesamowite walory smakowe, którymi mogą delektować się Twoje kubki smakowe. Miodów można również używać do słodzenia lub jako składnik ciasta czy innych potraw. Tak wszechstronne zastosowanie miodu powoduje, że wiele osób codziennie z niego korzysta. Miód manuka dodatkowo zawiera methyloglyoxyl, który odpowiada za jego unikalne właściwości lecznicze, których nie znajdziesz w innych miodach. Idealnie nadaje się przy schorzeniach układu pokarmowego oraz oddechowego. Bardzo pomocny jest również przy przeziębieniach czy chorobach skórnych. Miód manuka wspomaga leczenie farmakologiczne, dzięki czemu szybciej dojdziesz do zdrowia.

 

Materiał sponsorowany

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć