Warszawa

Jak przygotować zdrowy posiłek dla dziecka?

Jak przygotować zdrowy posiłek dla dziecka?

Dieta dziecka jest bardzo ważna dla jego prawidłowego rozwoju i utrzymania wysokiej odporności organizmu. Jednak przekonanie dzieci do jedzenia warzyw nie jest łatwe, tym bardziej, jeśli rodzic nie ma pomysłu, jak przygotować zdrowy posiłek dla dziecka. Oto kilka sprawdzonych metod, dzięki którym każde dziecko pokocha pełnowartościowe posiłki.

 

  1. Zdrowy posiłek, czyli jaki?
  2. Dzieci jedzą oczami
  3. Jadłospis dziecka a wyposażenie kuchni

 

Pełnowartościowy posiłek powinien dostarczać dziecku niezbędne składniki odżywcze, a więc takie, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. W diecie dziecka nie może zabraknąć świeżych owoców i warzyw, pieczywa, chudego mięsa czy nabiału. Te składniki, które muszą zostać poddane obróbce cieplnej, warto przygotowywać z wykorzystaniem metod beztłuszczowych - zapomnij o smażeniu na głębokim tłuszczu i zamień je na gotowanie na parze.

 

Zdrowy posiłek, czyli jaki?

 

Jadłospis dziecka różni się w zależności od wieku malucha. Według zaleceń lekarzy, dietę niemowlęcia należy rozszerzać po 6. miesiącu życia dziecka, rozpoczynając od przetartych zupek jednoskładnikowych i stopniowo dokładając do nich kolejne składniki. Natomiast pełnowartościowa dieta małych dzieci powinna opierać się na produktach z różnych grup. Podstawą są warzywa i owoce, które uzupełnią chude mięso, nasiona roślin strączkowych, ryby, jaja, nasiona i orzechy, oleje roślinne czy naturalne produkty mleczne. Ważne jest również to, czego w posiłkach powinno zabraknąć. Sól, kostki rosołowe, grzyby leśne, produkty niepasteryzowane czy cukier i jego zamienniki to produkty, których należy unikać.

 

Nie bez znaczenia pozostaje również sposób przygotowywania posiłków. Smażenie warto zamienić na duszenie lub gotowanie, najlepiej na parze. Ostatni sposób wiąże się z zakupem specjalnego garnka - garnki do gotowania na parze są niedrogie i praktyczne, łatwo można w nich przygotować zdrowe posiłki, nie tylko dla niemowlęcia, ale również pozostałych członków rodziny.

 

Dzieci jedzą oczami

 

Na sklepowych półkach można znaleźć wiele gotowych posiłków dla niemowląt czy przekąsek dla starszych dzieci, jednak często są one pełne soli i cukru, a więc składników, które należy ograniczać w diecie małego dziecka. Nie oznacza to, że nie można z nich korzystać - lepiej, kiedy dziecko zje na drugie śniadanie mus owocowy z tubki, niż czekoladowego batonika. Wiele prawdy jest w tym, że dzieci jedzą oczami, dlatego aby zachęcić malucha do jedzenia warzyw i owoców, warto zadbać o to, aby posiłki były kolorowe, wyglądały ładnie i apetycznie. Chcąc zwiększyć ich spożywaną ilość, można podsuwać dziecku przekąski z drobno pokrojonymi warzywami i owocami - sezonowe warzywa i świeże owoce to idealna przegryzka między poszczególnymi posiłkami. Doskonałym rozwiązaniem jest podawanie dziecku musów owocowych wzbogaconych o dodatek białkowy, np. jogurt naturalny. Mus można przygotować samodzielnie, wykorzystując sitka do gotowania na parze. Takie sitko wystarczy umieścić w dowolnym garnku, a na nim położyć owoce lub warzywa. Po uparowaniu składników, trzeba je zblendować z dodatkiem jogurtu. Można go też dodać na wierzch, tworząc  z niego kleks.

 

Dla urozmaicenia diety starszych dzieci, np. tych w wieku szkolnym lub przedszkolnym, można im przygotowywać sadzone jaja lub placuszki na bazie warzyw. To doskonała okazja na to, aby wprowadzić do diety dziecka nowe smaki i "przemycić" kilka zdrowych warzyw, pełnych niezbędnych składników odżywczych. W tym wypadku do smażenia najlepsze będą patelnie nieprzywierające, na których można smażyć bez dodatku tłuszczu. Niektóre placuszki, np. te z cukinii, dobrze jest upiec w piekarniku.

 

Sprawdzonym pomysłem na pełnowartościowe posiłki są:

  • na pierwsze śniadanie - płatki owsiane z dodatkiem rozgniecionego banana i posiekanych lub zblendowanych orzechów. Owsiankę można uzupełnić również innymi owocami, np. brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę.
  • II śniadanie - to dobry czas na mus owocowy lub warzywny, inną warzywno-owocową przekąskę lub kleik.
  • na obiad - zupa jarzynowa lub pomidorowa. Dobrym dodatkiem do niej jest ryż brązowy lub kasza.
  • podwieczorek - może być słodki, z dodatkiem naturalnych słodzików, czyli owoców. Dobrym rozwiązaniem są muffiny z owocami, kolorowe naleśniki lub dyniowe ciasteczka.
  • kolacja - to ostatni posiłek, więc powinien być sycący, ale lekki. Sprawdzą się pieczone warzywa lub zupa krem.

 

Jadłospis dziecka a wyposażenie kuchni

 

Do przygotowywania zdrowych i pełnowartościowych posiłków dla dziecka nie potrzeba specjalnych garnków czy sztućców, chociaż w kilka warto się zaopatrzyć. Przydatne są nie tylko garnki lub sitka do gotowania na parze, ale również blender kielichowy lub ręczny, patelnie nieprzywierające, szklane deski do krojenia lub modele ze stali nierdzewnej, a także łatwe do umycia tarki i rozdrabniacze. Aby nabyć niezbędne wyposażenie kuchni, wystarczy odwiedzić sklep europ24.pl, zrobić zakupy online o dowolnej porze dnia, opłacić zamówienie i poczekać na przesyłkę. Kurier dostarczy ją prosto pod drzwi.

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć