Warszawa

Jaki garnek do gotowania na parze wybrać?

Jaki garnek do gotowania na parze wybrać?

Garnek do gotowania na parze to akcesorium, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni miłośnika zdrowego gotowania. Garnek na parze pozwala w krótkim czasie przygotować pełnowartościowe, aromatyczne, soczyste, niskokaloryczne posiłki. Dostępne na sklepowych półkach garnki służące do gotowania na parze różnić mogą się od siebie zarówno budową, jak i pojemnością oraz materiałem wykonania. Jaki garnek do gotowania na parze sprawdzi się najlepiej?

 

Jaki kupić garnek do gotowania na parze?

 

Jaki wybrać garnek do gotowania na parze? Naczynia tego typu składają się z 3 elementów. Jednym z nich jest dolny garnek, do którego wlewa się odpowiednią ilość wody. W skład takiego zestawu wchodzą również pojemniki z sitkami, na których układa się poszczególne produkty, takie jak mięso, ryby czy warzywa. Ostatni z elementów to pokrywa z odpowietrznikiem odprowadzającym nadmiar pary. Taka budowa garnka z sitkiem do gotowania na parze umożliwia cyrkulację pary wodnej we wnętrzu naczynia. Naczynie tego typu składać może się z od 1 do 3 poziomów. Ich ilość należy dopasować do indywidualnych preferencji oraz liczby domowników. Garnek z wkładem do gotowania na parze może mieć pojemność między 1 a 8 litrów. Naczynia tego typu mogą być używane na różnego rodzaju kuchenkach. Do czynienia możemy mieć z garnkami do gotowania na parze na gazie, kuchence elektrycznej lub płycie ceramicznej. Dużą popularnością cieszą się garnki do gotowania na parze na indukcję. Tym, co je wyróżnia, jest specjalne dno wykonane z materiału ferromagnetycznego oznaczone symbolem zwojnicy. Gdzie kupić garnek do gotowania na parze? Godne polecenia są akcesoria kuchenne od Tadar.pl. Znaleźć można je pod adresem: https://tadar.pl/kategoria/komplety-garnkow. Garnki do gotowania na parze Tadar to gwarancja codziennych sukcesów w przygotowaniu zdrowych, pełnowartościowych posiłków.

 

 

Jakie garnki do gotowania na parze sprawdzą się najlepiej?

 

Jak już zostało wspomniane, do produkcji garnków do gotowania na parze wykorzystuje się różne materiały. Do czynienia możemy mieć między innymi z garnkami do gotowania na parze ze stali nierdzewnej. Jest ona trwała i odporna na uszkodzenia mechaniczne, takie jak chociażby zarysowania. Wykonany z niej garnek długo utrzymuje temperaturę, nie chłonie zapachów i jest lekki. Kolejna propozycja to garnek do gotowania na parze szklany. Jako że jest on przezroczysty, pozwala na obserwację przyrządzanej potrawy. Naczynia wykonane z żaroodpornego szkła nie wchodzą w reakcję z żywnością, a co za tym idzie — są w pełni bezpieczne. W sklepach dostępne są także garnki do gotowania na parze ceramiczne. Nie reagują one z żywnością i na długi czas zachowują wysoką temperaturę. Co więcej, naczynia tego typu estetycznie się prezentują, ciesząc oko. Sporo zwolenników mają również emaliowane garnki do gotowania na parze. Trudno się temu dziwić. Emalia jest antyalergicznym materiałem, który nie uwalnia szkodliwych substancji w czasie gotowania. Czyni to z takich garnków idealne rozwiązanie dla małych dzieci oraz alergików. Ostatnie z dostępnych rozwiązań to żeliwny garnek do gotowania na parze na gaz. Bardzo szybko się on nagrzewa, dobrze rozprowadza ciepło i utrzymuje wysoką temperaturę. Tym, co wyróżnia taki garnek do gotowania na parze 3 poziomy jest również duża wytrzymałość. Poza tradycyjnymi garnkami do gotowania na parze na kuchence gazowej czy indukcyjnej, spotkać można się również z praktycznymi garnkami do gotowania na parze z termometrem lub garnkami do gotowania na parze elektrycznymi.

 

Garnek do gotowania na parze — czy warto go kupić? Jak najbardziej! Przygotowywane w ten sposób produkty zachowują swoje cenne wartości odżywcze. Jako że naczynia tego typu składają się z kilku poziomów, pozwala to na przyrządzenie kilkuskładnikowego posiłku w krótkim czasie.

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć