Warszawa

Co robić i jak postępować z niejadkiem?

Co robić i jak postępować z niejadkiem?

Problem niejedzenia u dziecka to codzienność, z jaką zmaga się wielu rodziców. Dowiedz się, co możesz zrobić, aby przemycić do diety swojego niejadka warzywa i mięso, a także uchronić go przed rozwojem niedoborów składników odżywczych.

 

Zgodnie z zaleceniami w jadłospisie malucha powinny znaleźć się różnorodne i wartościowe produkty, tak aby codzienne posiłki dostarczały wszystkich składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Innymi słowy, w posiłkach nie może zabraknąć warzyw, owoców, produktów zbożowych, dobrych tłuszczów, a także źródeł białka jak produkty mleczne, jaja, mięso i ryby. Niestety, teoria zazwyczaj nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, kiedy nasze dziecko nie chce jeść. Brak apetytu u dziecka przyczyny może mieć bardzo różne poczynając od nieprawidłowości w sposobie żywienia, przez niechęć do posiłków w okresie choroby, po niedobory pokarmowe czy alergie. Niezależnie od powodu, w przypadku małego niejadka konieczne jest znalezienie możliwego do zrealizowania kompromisu.

 

Sposoby na warzywa i owoce

 

Na apetyt dla dziecka trudno znaleźć jeden złoty sposób skuteczny u wszystkich. W przypadku warzyw i owoców rodzice bardzo często decydują się na ich przemycanie w różnych formach. Przykładem mogą być kolorowe owocowo-warzywne musy czy koktajle. Tak przygotowany mus może posłużyć także jako baza domowych lodów. Z wytrawnych propozycji najczęściej wymieniany jest sos pomidorowy wzbogacony w dodatek innych, zmiksowanych warzyw. Chwalonym rozwiązaniem są także zupy krem, które są w stanie „pomieścić” w sobie dosłownie wszystko.

 

Przynajmniej zjedz mięso

 

Mięso, zwłaszcza chude, stanowi źródło białka, które jest ważnym składnikiem niezbędnym w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju. Niestety bywa, że nie jest chętnie jedzone przez najmłodszych. Na forach zrzeszających rodziców można przeczytać, że największym powodzeniem wśród małych niejadków cieszą się miękkie pulpeciki, mięso w sosie lub kotleciki z kurczaka. Ważne, aby było ono delikatne i łatwe do jedzenia. W niektórych domach mięso podawane jest też w formie zmiksowanej w zupie krem lub jako nadzienie pierogów czy naleśników. Jeśli każdy sposób zawodzi, konieczne jest skupienie się na innych źródłach białka w menu malucha, takich jak produkty mleczne, jaja, ryby lub nasiona roślin strączkowych.

 

A może żywność medyczna?

 

Jeśli mimo starań nie udaje się przekonać malucha do spożywania różnorodnych posiłków i istnieje ryzyko niedoborów, lekarz pediatra może zalecić włączenie do jadłospisu żywności medycznej, która w małej objętości dostarcza znaczną ilość energii, a także komplet składników odżywczych, takich jak witaminy i składniki mineralne. Dodatkowo, żywność medyczna ma łatwą do podania formę i często występuje w smakach lubianych przez dzieci. Doskonałym przykładem może być Resource Junior. To preparat odżywczy przeznaczony dla dzieci, które ukończyły 1. rok życia. Dostępny jest zarówno w formie płynnej w wariancie o smaku: truskawkowym, czekoladowym i waniliowym, a także w formie proszku, z którego można przygotować napój na bazie wody lub dodać do klasycznych posiłków. Taka możliwość pozwala podać małemu niejadkowi więcej dobrego w każdym kęsie.

 

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Junior: Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć