Warszawa

Dziecko w kuchni - dlaczego warto piec i gotować z najmłodszymi?

Dziecko w kuchni - dlaczego warto piec i gotować z najmłodszymi?

Każdy z nas był kiedyś dzieckiem. Rodzice dmuchali i chuchali, by nic złego nam się nie przytrafiło – by nie przytrzasnąć sobie palca, nie zranić się ostrym narzędziem, nie oparzyć się, nie poślizgnąć. Na wszelkie „nie”, a więc kategoryczne zabranianie nam doświadczenia czegoś nowego i niezwykłego reagowaliśmy płaczem, obrażaniem się, dziecięcym buntem. Tym samym podkreślaliśmy swoją odkrywczą naturę i wciąż rosnącą ciekawość, która dawała nam tyle radości.

 

Warto bardzo uważnie obserwować swoją pociechę i pozwolić jej w bezpieczny sposób wkroczyć w świat dorosłych. W ostatnich miesiącach niemal wszyscy jesteśmy skazani na spędzanie większej ilości czasu w domu, dlatego też zdecydowanie łatwiej znaleźć okazję do poświęcenia dłuższej chwili naszym dzieciom. Jest to też idealny moment na lepsze ich poznanie, utrudnione przez życie w ciągłym pędzie, zrozumienie ich sposobu na postrzeganie świata i przede wszystkim rozbudzenie w nich pasji czy po prostu odkrycie ulubionej formy spędzania wolnego czasu.

 

 

Taką formą może stać się np. wspólne gotowanie. Dziecko ubrane w fartuch, z dostępem do nieostrych przyrządów jest w stanie pod czujnym okiem rodzica wykonać coś naprawdę efektownego i smacznego. Warto zdecydować się na przepis nieskomplikowany, niewymagający zbyt wielkiego wysiłku i tylko drobnej ingerencji osoby dorosłej. Pozwalając dziecku na tworzenie czegoś „od podstaw”, kształtujemy w nim samodzielność, a zgadzając się, by to ono miało wpływ na chociażby ruch, tempo czy sposób łączenia składników budujemy w nim świadomość, że w tym momencie to ono jest najważniejsze i to jego decyzje najbardziej się liczą. Jeżeli nie zdecydowaliśmy się na zbyt wielkie ograniczenie produktów, mamy możliwość zaobserwowania gustów i upodobań smakowych naszej pociechy – być może coś nowego i jednocześnie zdrowego wejdzie na stałe do jego codziennej diety?

 

 

Dobrym pomysłem (o ile nic nie stoi na przeszkodzie) będzie zabranie dziecka na zakupy, podczas których razem kupicie wszystko to, co będzie Wam potrzebne – najlepiej zabierając ze sobą sporządzoną wcześniej listę składników, co udowodni dziecku, że podstawą sukcesu jest dobra organizacja. Za wspólnym gotowaniem (bądź też pieczeniem) idzie także nauka niezbędnych, niezwykle przydatnych cech, takich jak cierpliwość, determinacja czy opanowanie. Są one tak samo ważne w życiu, jak i w kuchni, gdy nieraz coś nie idzie po naszej myśli czy wydaje się zbyt trudne. W trakcie wykonywania konkretnych czynności dziecko powinno wiedzieć, że ma w tobie wsparcie i zawsze może zadać ci jedno z dociekliwych pytań; pamiętaj jednak, by nie wyręczać go w niczym bez konkretnej przyczyny. Spraw, by poczuło się niczym uczestnik kulinarnego kursu, na którym przecież każdy chce dać z siebie wszystko i pokazać się z jak najlepszej strony. Warto w tym czasie odrzucić wszelkie wyobrażenia na temat pięknie posprzątanej kuchni – potraktuj utworzony przez dziecko bałagan jako artystyczny nieład i jako dowód, że udało Wam się coś razem (a przede wszystkim jemu) przyrządzić.

 

 

Zapomnij o nieustannie upływającym czasie – i Ty potraktuj gotowanie jako beztroską zabawę, przy której nie ma pośpiechu i którą można wręcz celebrować. Obserwuj wszelkie reakcje dziecka, jego przypływy radości, satysfakcji, chwal za najdrobniejsze sukcesy – dzięki temu wzrośnie jego pewność siebie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by jego „dzieło” zostało docenione również przez najbliższych członków rodziny – co powiesz na niewielkie spotkanie w gronie najbliższych z kolorową sałatką na stole, przygotowaną przez Twoje dziecko?

 

 

Gotowanie to więc sposób na kreatywne i rozwijające spędzenie wolnego czasu z dzieckiem. Na naszej stronie znajdziesz przepisy, które z powodzeniem możesz wykorzystać przy tej wspólnej, pasjonującej zabawie.

 

Autorka:

Weronika Woźny

 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć