Gdy dni stają się coraz krótsze, a przez większość czasu słońce chowa się za chmurami, wielu z nas dotykają spadki nastroju. Chłodne powietrze i niska temperatura sprzyjają ponadto rozwojowi infekcji. Dlatego warto dbać o zdrowie i dobry nastrój przez cały rok. Również zimą!
Produkty spożywcze znacząco różnią się od siebie wartością odżywczą, a ich odpowiedni dobór pomoże Ci zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie. Prawidłowe odżywianie polega na dostarczaniu niezbędnych składników odżywczych, które posłużą do generowania energii oraz utrzymania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu1.
Duży wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie ma nie tylko ilość, ale także jakość pożywienia. Dlatego na co dzień warto sięgać po produkty, które dostarczają zarówno energii, jak cennych składników odżywczych.
1. CHUDE MIĘSO I RYBY
Przede wszystkim warto sięgać po drób i ryby - to dobre źródła białka, które ma m.in. wpływ na odczucie sytości2. Ponadto tłuste ryby, zwłaszcza węgorz, łosoś i śledź, zawierają bardzo dużo witaminy D3.
2. MLEKO I PRODUKTY MLECZNE
Produkty z tej grupy w codziennej diecie dostarczają cennych składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, cynku i witamin z grupy B: ryboflawiny, niacyny, witaminy B6 i B12, dlatego nie powinno ich zabraknąć w Twoim jadłospisie.
3. PEŁNOZIARNISTE PRODUKTY ZBOŻOWE
Pełnoziarnisty makaron czy chleb to świetne źródła węglowodanów, które pokryją aż 30% energii Twojej dziennej racji pokarmowej. Pamiętaj, aby każdy posiłek w ciągu dnia zawierał produkty z tej grupy3.
4. WARZYWA I OWOCE
Codziennie spożywaj ok. 0,5 kg warzyw i owoców. Podziel tę ilość na 5 porcji, w proporcjach: ¾ warzywa i ¼ owoce. Produkty te dostarczą Ci wielu witamin, pomagając zadbać o dobre samopoczucie i zdrowie!
W dobie ciągłego pędu i szybkich zakupów, ciężko nam wygospodarować czas na dokładne studiowanie tabel wartości odżywczych, umieszczonych na etykietach poszczególnych produktów. Z pomocą przychodzi wówczas system Nutri-Score, który działa jak swego rodzaju kalkulator wartości odżywczej. Ułatwia on podejmowanie prawidłowych wyborów żywieniowych w oparciu o uproszczone oznakowanie, które możesz znaleźć z przodu opakowania wybranych produktów.
Jest to system znakowania żywności, który w intuicyjny i zrozumiały dla konsumenta sposób przedstawia wartość odżywczą oznakowanych produktów. Oznaczenie ma postać prostego kodu, opartego na wyróżnieniu jednej z pięciu liter od A do E, z których każda pokazana jest na tle innego koloru.
Produkty oznaczone kolorem zielonym i literami A, B to produkty o wysokiej wartości odżywczej, które warto spożywać częściej lub w większej ilości, kolorem żółtym i literą C – umiarkowanie, a produkty oznaczone kolorem pomarańczowym, czerwonym i literami D, E to produkty, które należy spożywać rzadziej lub w mniejszej ilości, ponieważ zawierają większą ilość składników, które powinniśmy na co dzień ograniczać4.
System Nutri-Score uzyskał poparcie WHO Europe oraz organizacji konsumenckiej BEUC. W Polsce także uzyskał pozytywne opinie instytucji rozpatrujących go pod kątem żywieniowym i konsumenckim.
System, ułatwiający odczytywanie wartości odżywczej, zyskuje na popularności i coraz częściej pojawia się na produktach spożywczych. Oznakowanie w ramach Nutri-Score można znaleźć m.in. na wybranych produktach firmy Danone - https://danone.pl/nutri-score/.
Mądre i świadome wybory produktów spożywczych to podstawa prawidłowego odżywiania. Kolejnym, niemniej ważnym zachowaniem prozdrowotnym, jest dbałość o aktywność fizyczną. Popołudniowy spacer, rowerowa przejażdżka czy jogging to nie tylko wspaniały sposób na zachowanie sprawności fizycznej. Taki wysiłek sprzyja także wydzielaniu się endorfin, czyli hormonu szczęścia - to świetny sposób na to, by cieszyć się dobrym samopoczuciem nawet zimą!
1.Woźniak, M., Brukwicka, I., Kopański, Z., Kollár, R., Kollárová, M., & Bajger, B. (2015). Zdrowie jako wypadkowa działania różnych czynników. JCHC, 4, 15-20.
2.Skotnicka, M., & Duraj, N. (2015). Rola składników odżywczych w regulacji sytości organizmu. Ann. Acad. Med. Gedan, 45, 79-87.
3.Pilch, W., Janiszewska, R., Makuch, R., Mucha, D., & Pałka, T. (2011). Racjonalne odżywianie i jego wpływ na zdrowie. Hygeia Public Health, 46(2), 244-248.
4.https://danone.pl/nutri-score/