Warszawa

9 powodów, dla których warto ograniczyć cukier w diecie dziecka

9 powodów, dla których warto ograniczyć cukier w diecie dziecka

Dietetycy i pediatrzy coraz głośniej mówią o fatalnej diecie dzieci, pełnej niezdrowych słodyczy, słodkich napojów itd. Zatrważające dane mówią, że kilkulatki zjadają rocznie nawet tyle kilogramów cukru, ile same ważą. Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, ile dokładnie cukru spożywa nasze dziecko - wielu produktów spożywczych nie posądzamy o obecność cukru, inne również mogą nas zaskoczyć jego ilością. W naszej galerii sprawdzicie, jakie konsekwencje niesie za sobą nadmierne spożycie cukru.

 

 

 

1/9
1/9

Obniżona odporność

 

W sezonie jesiennym i zimowym, kiedy nietrudno o infekcje szukamy sposobów na podniesienie odporności dziecka. Nie zawsze zdajemy sobie jednak sprawę, że te sposoby na nic się zdadzą, jeżeli w diecie dziecka będzie za dużo cukru. Jak pokazują badania cukier osłabia układ odpornościowy człowieka. Nawet niewielka ilość cukru znacznie obniża skuteczność białych krwinek, których zadaniem jest walka z drobnoustrojami i wirusami.

2/9
2/9

Cukier = mniej warzyw

 

Cukier nie dostarcza żadnych wartościowych składników odżywczych, których dziecko bardzo potrzebuje. To tzw. puste kalorie. Na domiar złego słodki batonik zjedzony przed obiadem odbiera apetyt na wartościowy posiłek.

3/9
3/9

Uzależnia

 

Cukier to substancja mocno uzależniająca. Niestety w przypadku dzieci (a również dorosłych) trudno o jedynie okazjonalne jedzenie słodkich przekąsek. Po zjedzeniu czegoś słodkiego, mózg staje się mocno pobudzony. Gdy w końcu, poziom cukru we krwi spadnie pojawia się bardzo silna chęć sięgnięcia po kolejny słodki produkt. Specjaliści mówią o tzw. cukrowym głodzie.

4/9
4/9

Szkodzi zdrowiu zębów

 

Kwestia ta wydaje się oczywista. Pożywienie bogate w cukry proste stwarza idealne warunki do namnażania się bakterii próchnicy. Bakterie produkują kwasy, które niszczą szkliwo zębów.

5/9
5/9

Utrudnia koncentrację

 

Po zjedzeniu słodyczy poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta (wtedy pojawia się przypływ energii), po czym równie szybko spada, co z kolei wiąże się z trudnościami w koncentracji, uczuciem zmęczenia i drażliwością. Nauczyciele coraz częściej zwracają uwagę na problemy uczniów ze skupieniem uwagi.

6/9
6/9

Ryzyko cukrzycy, podwyższonego poziomu cholesterolu, nadciśnienia, a nawet nowotworów

 

Niestety cukier przyczynia się do wielu poważnych chorób. Badania potwierdzają, że cukrzyca typu 2, nadciśnienie, podwyższony poziom cholesterolu mają związek z nadmiernym spożyciem cukru. I choć geneza tych chorób jest badziej złożona i wpływ na nie ma o wiele więcej czynników, bez wątpienia jednym winowajców jest właśnie nadmiar cukru w diecie.

7/9
7/9

Zaburza równowagę flory jelitowej

 

Ostatnimi czasy coraz więcej mówi się o tym, jak ważne dla zdrowia całego organizmu są dobrze funkcjonujące jelita. Są one zasiedlone przez ogromne ilości mikroorganizmów (dobrych, które sprzyjają naszemu zdrowiu i tych złych sprzyjających otyłości, zaparaciom i innym dolegliwościom). Cukier niestety sprzyja namnażaniu się „złych” bakterii. Ich przerost powoduje z kolei liczne kłopoty jak np. alergie. Rodzice szukając przyczyny częstych infekcji czy innych problemów zdrowotnych swojego dziecka często nie zdają sobie sprawy, że przyczyna tkwi w nieprawidłowej diecie.

8/9
8/9

Utrudnia wchłanianie wapnia i innych składników mineralnych

 

By strawić cukier organizm musi korzystać z „własnych” witamin i innych substancji odżywczych – im więcej cukru w naszej diecie, tym więcej wartościowych substancji tracimy na rzecz jego strawienia. Oprócz wapnia organizm nie wchłania też m.in. magnezu czy chromu.

9/9
9/9

Powoduje nadpobudliwość ruchową

 

Gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi wiąże się też z nadpobudliwością ruchową. Dzieci po spożyciu słodkiej przekąski stają się nadaktywne, pełne energii. Po czym, gdy poziom glukozy we krwi spada, pojawia się apatia, zmęczenie.

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć