Warszawa

Edukacja

Eksperyment: jajko gubi skorkupkę

Potrzebne będą: jajo, szklanka, ocet.


Zanurzyliśmy jajko w occie na 24 godziny. Na powierzchni zanurzonego w occie jaja utworzyły się malutkie bąbelki (pęcherzyki gazu). Natomiast na powierzchni octu, po upływie czasu zaczął tworzyć się brzydki osad o ciemnobeżowym zabarwieniu. Doszliśmy do wniosku, że jest to pozostałość po skorupce jaja. Zaobserwowaliśmy, że ocet ją „zjada”. Po wielu godzinach znika ona całkowicie, a pozostaje mięciutkie, przeźroczyste jajo otoczone błoną, przez którą widać pływające w środku białko i żółtko. Takie elastyczne jajo może nawet skakać jak piłeczka. Jednak do zabawy nie polecamy, bo jest delikatne i z takiej piłki szybko może zrobić się żółta plama na podłodze :)

 

Dlaczego tak się dzieje?: skorupka jaja zbudowana jest z wapnia, który pod wpływem octu rozpuszcza się. Podczas zachodzącej reakcji między wapniem, a octem wytwarza się gaz (pęcherzyki na powierzchni jaja) – dwutlenek węgla. Kiedy twarda skorupka rozpuści się, pozostaje miękka część jaja – przeźroczysta błona, która chroni pływające w środku białko i żółtko.


I kolejny eksperyment pokazujący jak topi się kostka lodu w szklance wody i w szklance oleju.


Lubisz CzasDzieci.pl?  Polub nas na Facebooku!

Komentarze

Przeczytaj również

Warto zobaczyć