Wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25 x 34 cm(blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.
Masa pomarańczowa:
Składniki:
5 pomarańczy (średniej wielkości)
1 cytryna
30 dag cukru (cukier regulujemy wg kwaśności pomarańczy)
Ponadto:
100 g masy marcepanowej
Przygotowanie:
Pomarańcze i cytrynę umyć bardzo dokładnie szczoteczką. Z 2 pomarańczy i cytryny otrzeć skórkę na drobnej tarce nie ścierając jasnej części. Całą jasną część obrać i wyrzucić (nadałaby ona masie goryczki). Usunąć pestki. Obrane cytrusy zmiksować blenderem (nie musi powstać z tego mus - ważne, by były bardzo drobne części).
Zmiksowane cytrusy zasypać cukrem i gotować około 60 minut, by zrobiła się z nich konfitura - masa zgęstnieje, woda wyparuje. Pod koniec gotowania wsypać galaretkę cytrynową.
Na upieczony spód zetrzeć na dużych oczkach marcepan, porozkładać równomiernie. Wszystko pokryć gorącą masą pomarańczową, wyrównać. Ozdobić mazurek ozdobami z marcepanu i kandyzowanymi plasterkami pomarańczy.
Kandyzowane plasterki pomarańczy:
Składniki:
3 pomarańcze
1,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Pomarańcze pokroić na 5 mm plasterki.
Do szerokiego garnka wsypać cukier, wlać wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru.
Wrzucić plasterki pomarańczy i gotować na średnim ogniu. Podczas gotowania odwracać plasterki.
Gotować przez 1 godzinę - lub nawet trochę dłużej - pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powinien powstać gęsty, kleisty syrop.