Składniki:
* Proporcje bakalii można zmienić
Przygotowanie:
Najpierw bakalie - myję te, które mycia wymagają i suszę. Potem wszystkie razem wrzucam do jednej miski i zalewam rumem.
Margarynę z cukrem i szczyptą soli ucieram na puszystą masę. Kiedy przybierze konsystencję puchu, po kolei dodaję żółtka, cały czas ucierając.
Mąkę przesiewam i dodaję do masy. Dokładnie ucieram przez kilka minut najlepiej mikserem, aż ciasto będzie puszyste i jednolite. Pod koniec ucierania dodaję proszek do pieczenia.
Bakalie wyciągam z rumu i odstawiam na chwilę na sitku, by obciekły. Oprószam je mąką i dodaję do ciasta, i jeszcze raz dokładnie całość mieszam.
Z białek ubijam sztywną pianę, dodaję do ciasta i delikatnie mieszam.
Przygotowuję formę do keksa - smaruję margaryną i dokładnie oprószam tartą bułką. Do tak przygotowanej formy wkładam ciasto - powinno go tam być około 3 wysokości formy.
Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 190 stopni.