Warszawa

Przepyszna zupa wigilijna

Przepyszna zupa wigilijna

Składniki

dla 4-6 osób

 

  • 40 dag mąki żytniej,
  • skórka z 1 kromki chleba,
  • 2 łyżki suszonych grzybów,
  • pęczek włoszczyzny,
  • ząbek czosnku,
  • 25 dag ziemniaków,
  • 1/2 łyżeczki soli

 

  1. Mąkę zmieszaj z taką ilością wrzątku, aby powstało rzadkie ciasto. Wystudź, zmieszaj z 3/4 l letniej wody. Dodaj skórkę od chleba. Masę przelej do glinianego naczynia. Przykryj gazą, pozostaw na 3 dni w temperaturze pokojowej - w tym czasie z ciasta powstanie zakwas.
  2. Grzyby namocz. Do 1 l wrzątku włóż pokrojoną włoszczyznę i odcedzone grzyby. Gotuj 30 min, wywar przecedź. Grzyby drobno pokrój i włóż do wywaru. Dodaj 2-3 szklanki zakwasu i roztarty czosnek. Gotuj 30 min. Po 15 min gotowania dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę polej tłuszczem.

 

 

Komentarze

Zupa wigilijna z kiełbasą i skwarkami?! To, że kościół w swojej głupocie pozwolił obżerać się mięsem w Wigilię nie znaczy, że zupę z kiełbasą można nazywać wigilijną! [...] co za ludzie.

dodany: 2012-12-08 09:45:10, przez: Evka

chyba oszalałaś zupa wigilijna z kiełbasą

dodany: 2011-12-08 11:52:51, przez: ada

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć