Mąkę zmieszaj z taką ilością wrzątku, aby powstało rzadkie ciasto. Wystudź, zmieszaj z 3/4 l letniej wody. Dodaj skórkę od chleba. Masę przelej do glinianego naczynia. Przykryj gazą, pozostaw na 3 dni w temperaturze pokojowej - w tym czasie z ciasta powstanie zakwas.
Grzyby namocz. Do 1 l wrzątku włóż pokrojoną włoszczyznę i odcedzone grzyby. Gotuj 30 min, wywar przecedź. Grzyby drobno pokrój i włóż do wywaru. Dodaj 2-3 szklanki zakwasu i roztarty czosnek. Gotuj 30 min. Po 15 min gotowania dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę polej tłuszczem.
Zupa wigilijna z kiełbasą i skwarkami?! To, że kościół w swojej głupocie pozwolił obżerać się mięsem w Wigilię nie znaczy, że zupę z kiełbasą można nazywać wigilijną! [...] co za ludzie.
Komentarze
Zupa wigilijna z kiełbasą i skwarkami?! To, że kościół w swojej głupocie pozwolił obżerać się mięsem w Wigilię nie znaczy, że zupę z kiełbasą można nazywać wigilijną! [...] co za ludzie.
dodany: 2012-12-08 09:45:10, przez: Evka
chyba oszalałaś zupa wigilijna z kiełbasą
dodany: 2011-12-08 11:52:51, przez: ada