Na 12 podwójnych ciastek potrzebne będą:
Do dekoracji:
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą, cukrem, przetartym przez sitko gotowanym żółtkiem i skórką cytrynową. Posiekać z masłem, dodać surowe żółtko, sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Rozwałkować na placek grubości 3 mm. Wykrawać ciastka. W połowie ciastek zrobić dziurkę na dżem małą foremką lub kieliszkiem. Piec w 200 stopniach przez 10 minut.
Na ostygnięte ciastka wyłożyć dżem - po 1 łyżeczce na każde ciastko (jeśli w dżemie są kawałki owoców, miksujemy go). Nakryć ciastkami z „okienkami”, w które też nakładamy po 1 łyżeczce dżemu. Ucieramy składniki lukru, smarujemy nim ciastka. Zostawiamy do zastygnięcia.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Nalewamy do rękawa cukierniczego lub szprycy (z końcówką o małej średnicy). Robimy cienkie paseczki na lukrze. Na koniec przyklejamy perełki, lekko dociskając do lukru.