Przepis:
Na 25 ciasteczek
Dekoracja
Lukier biały
Lukier różowy
1/2 opakowania białych i różowych perełek do dekoracji ciast
Mąkę wymieszać z solą, cukrem, przetartym przez sitko żółtkiem, kakao i przyprawami. Posiekać z masłem, dodać surowe żółtko, sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godz. Rozwałkować na placek grubości 3 mm. Wykrawać ciastka. Końcówką od skrzydełka miksera zrobić dziurki na przeciągnięcie wstążki. Piec w 200 st. przez 10 minut. Jeśli dziurki się „zarosły”, znów poprawiamy końcówką póki ciasteczka są jeszcze ciepłe. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mieszamy składniki lukrów. Powinny być dość gęste.
Połowę ciastek smarujemy białym lukrem i układamy różowe perełki. Drugą połowę smarujemy lukrem różowym i układamy białe perełki.
Przy pomocy wykałaczki przeciągamy wstążkę.