Składniki:
Margaryna musi być miękka. Po zmieszaniu składników może okazać się, że ciasto jest za rzadkie, wtedy należy dosypywać mąki, aż ciasto przestanie się bardzo lepić i przyjmie gładką fakturę. Następnie wstawić masę na chwile do lodówki, aby lekko stwardniała margaryna.
Ciasto wałkować na cienko, szklanką wycinać koła i wkładać do metalowych, karbowanych foremek. W tym czasie należy przygotować skórkę z odparzonych migdałów - pokroić je na pół.
Na wyłożoną ciastem foremkę kładłać masę makową i ugniatać ją na równo palcem. Potem należy ułożyć migdały i włożyć ciasteczka do pieca zagrzanego na 200 stopni. Trzymać aż się zarumienią.
Wykonanie kwiatów:
Z masy marcepanowej urwać kawałek. Drugą ręką przyszczypnąć jeden koniec masy. Uformować łezkę i ją wygładzić palcami. Następnie w miejscu zaznaczonym nacięciem zagnieść. Minimalnie też na drugim końcu płatka.
4 płatki skleić ze sobą i dorobić 3 mniejsze na środku. Tak samo należy wykonać zewnętrzne liście, lecz dodatkowo zacisnąć je w miejscu nerwów: głównego i bocznych. Kwiaty można ozdobić jeszcze żółtymi kuleczkami.
Komentarze
Te ciastka są banalnie proste. Dziecko by zrobiło :)
dodany: 2011-12-21 08:02:33, przez: Ilona