kapusta- środek powinien być jędrny, a zewnętrzne liście chrupkie,
kalafior- warzywo powinno być białe i jędrne,
fasolka szparagowa- powinna być jędrna, a nie podwiędnięta i wiotka,
szparagi- powinny być mięsiste, niepomarszczone, o suchych końcówkach,
sałata- odrzuć główki podwiędnięte oraz te o pożółkłych lub oślizgłych liściach,
pomidory- powinny być jędrne i nieuszkodzone,
ogórki- zwróć uwagę czy nie mają ciemnych plamek i czy końce warzywa są twarde,
ziemniaki- wybierz te, które nie puściły kiełków i nie mają zielonych plam na skórce,
cebule- powinny być jędrne, a łupina musi być sucha, odrzuć te które puszczają kiełki,
cukinie i kabaczki- powinny być jędrne, bez ciemnych miękkich plam,
pieczarki- powinny być jędrne, czyste i suche.