godz. 11.00 - 13.00
Warsztaty składające się z dwóch części:
- pierwsza część to zapoznanie się uczestników z historią czekolady od jej zarania, czyli czasów Azteków, do czasów współczesnych, uczestnicy poznają też proces jej produkcji poczynając od plantacji drzew kakaowca: oglądają owoce i ziarna kakaowca, wąchają cynamon, wanilię i chili dodawane tradycyjnie do czekolady, ucierają w moździerzach wonne mieszanki. Poznają historię europejskiej czekolady, oglądają zdjęcia, filiżanki do czekolady, rozwiązują dostosowane do swojej grupy wiekowej zadania związane z czekoladą. Część pierwsza zakończona jest degustacją gorącej czekolady z przyprawami;
- druga część dotyczy w całości pralinek. Uczestnicy poznają ich historię, najbardziej klasyczne nadzienia do pralin, ciekawostki z nimi związane, oglądają zdjęcia i eksponaty, aby następnie samemu wykonać własne pralinki. Każdy uczestnik wykonuje cztery różne pralinki, które ozdobnie zapakowane może zabrać jako oryginalny prezent.
Zajęcia realizowane dzięki współpracy z Czekoladziarnią Połaniecką.
ZAPISY na stronie:
http://myszkanorka.pl/wydarzenie/akademia-czekoladek-2
Adres:
Czekoladziarnia
ul. Połaniecka 17
Wrocław