Warszawa

Festiwal chlebów świata
Warszawa, Praga Północ Inne

Festiwal chlebów świata

od 13 marca do 15 marca 2015
Wpis archiwalny

Unikatową formułą FESTIWALU CHLEBÓW ŚWIATA są prezentacje międzynarodowych tradycji piekarniczych, które będą realizowane w kilkunastu salach lekcyjnych. Odwiedzając "laboratoria piekarnicze" można będzie poznać historię starodawnych mąk, sposób przygotowania pieczywa przez Rzymian i Libańczyków, Palestyńczyków, zdolności piekarzy z Chin, Indonezji, Syrii, i innych atrakcji.

 

Nie zabraknie też wypieku starodawnego razowego pieczywa w PIEKARNI DOMOWEJ oraz ekologicznego wędzenia wędlin, zapewnionego przez ekspertów z Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu.


W salach lekcyjnych zamienionych na LABORATORIA PIEKARNICZE, będzie można poznać sposoby przygotowania: piady, pity, rogali świętomarcińskich z Poznania, bio pieczywa, ziaren i starodawnych mąk, chlebów z Australii i Oceanii, Chin, Bułgarii, Francji, Libanu, Indonezji, Palestyny, Serbii, Włoch i innych stron świata.


Nie zabraknie też Jarmarku Chlebów Świata i dodatków takich jak: chleb litewski, sękacz, cebularz, pieczywa bezglutenowe, chleb życia, chleb bez mąki, mrowisko,  ciasta, sery krowie, kozie, owcze, sery dojrzewające, miody, pierzga, pyłek kwiatowy, przyprawy, zioła, bakalie, ekologiczne wędliny, powidła z buraków cukrowych z Mazowsza.


Miejsce: gmach Zespołu Szkół im. Wł. Grabskiego, ul. Ratuszowa 13 Warszawa (blisko dworca PKP Warszawa Wileńska)

 

Szczegółowy program: http://festiwalchlebow.pl


http://www.facebook.com/chlebyswiata

 

Wydarzenia w Warszawie

Przeczytaj również

Warto zobaczyć