Festiwal Słodyczy Świata to przegląd słodkości świata i edukacja w zakresie rozsądnego korzystania ze smakowitych pokus.
Każdy kraj ma swoje ulubione łakocie, spośród których można wymienić choćby takie jak: baklava, chałwa, sütlaç, khoi, laddu, rasagulla, dżelabi, tiramisu. Wśród tych niezwykłych słodkości nie brakuje także specjałów z Polski.
Podczas Festiwalu odbędą się laboratoria cukiernicze, podczas których na własne oczy przekonamy się jak powstają rozmaite słodkości. Nie zabraknie też takich atrakcji, jak gotowanie konfitur czy słodki pokaz mody.
SŁODKIE LABORATORIA
o torta di ricotta Donne italiane z Warszawy
o libański dybes na sażu
o tunezyjskie rarytasy
o pieczenie kasztanów
o smażenie konfitur z buraków cukrowych
o czekoladowa fontanna
o baklava
o leczące probiotyki - porady kosmetyczki i dietetyczki
PRELEKCJE NA SCENIE GŁÓWNEJ
- TOASTMASTERZY opowiadać będą o słodkościach takich jak:
czekoladzie, lizakach, lodach, piernikach, marcepanie, miodzie, nugacie ale też o berberyjskiej whisky z Maroko.
- Witold Casetti Gość Specjalny: opowieści o ojcu współczesnych lodów a na deser historia o cantucci
- Bartnik Roman z Żuromina o tradycjach pszczelarskich
- Dr. Magdalena Tomaszewska-Bolałek słodycze z Japonii
- Słodycze które leczą i te które są szkodliwe dla zdrowia
KONKURSY PODCZAS TRWANIA FESTIWALU
o wyciskanie soku na czas
o kogel-mogel na czas
o wyrobienie masła na czas
o obieranie jabłka na najdłuższą obierzynę
SZCZEGÓŁOWY PROGRAM FESTIWALU W DN. 05.12. na:
Festiwal odbędzie się w Wilanowie, przy zbiegu Al. Wilanowskiej i ul. Przyczółkowej.
GODZINY OTWARCIA:
05.12 od godz. 10.00 do godz. 18.00
06.12 od godz. 10.00 do godz. 18.00
07.12 00 od godz. 10.00 do godz. 16.00
Współorganizatorem Festiwalu jest Urząd Dzielnicy Wilanów m. st. Warszawy.
Festiwal Słodyczy towarzyszy tłumnie odwiedzanemu Królewskiemu Festiwalowi Światła, organizowanemu w Muzeum Pałacu w Wilanowie.