Warszawa

Światowy Dzień Żywności w Muzeum dla Dzieci
Warszawa

Światowy Dzień Żywności w Muzeum dla Dzieci

od 15 października do 16 października 2017
Wpis archiwalny

W ramach Światowego Dnia Żywności i Walki z Głodem  Muzeum dla Dzieci i Bank Żywności SOS zaprasza na aktywności pod hasłem,. „Co się dzieje z żywnością, której nie zjemy?”


Problem marnowania żywności dotyczy prawie każdego gospodarstwa domowego w Polsce. Niemal 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność.W związku z tym, podejmujemy działanie edukacyjne, których celem jest pogłębianie wiedzy na temat globalnych problemów marnowania jedzenia, ich przyczyn, skutków oraz sposobów zapobiegania. Na wesoło i w przyjaznej atmosferze  świętujmy razem  Światowy Dzień Żywności. Wstęp na wydarzenie bezpłatny.


15.10.2017, godz. 12:00 - 17:00

 

Program:
Wystawa tematyczna dostępna przez cały dzień dla zwiedzających, która będzie dotyczyć metod przechowywania i przetwarzania żywności na wsi.
Warsztat kulinarny „Jak nie marnować żywności w kuchni?” 
godz. 12:00, czas trwania 2 godz., grupa – 15 dzieci.

 

Podczas warsztatów dzieci będą mogły zapoznać się ze sposobami na wykorzystanie pozostałości pożywienia. Warsztaty poprowadzi kucharz, który w ciekawy sposób zaprezentuje uczestnikom warsztatów przepisy na wykorzystanie resztek żywności, aby nie uległy zmarnowaniu (np. z ryżu zrobią kotleciki). Po wspólnym gotowaniu odbędzie się degustacja przygotowanych potraw.


Na zajęcia kulinarne obowiązują zapisy: rezerwacje@ethnomuseum.pl, 22 696 53 80

Projekcja edukacyjnego filmu animowanego pt. „Była sobie żywność”, czyli zasady niemarnowania żywności dla najmłodszych.


Aktywność dla całej rodziny – „Jak przechowywać żywność w lodówce?”.


Chętne osoby przez cały dzień będą mogły nauczyć się prawidłowego układania produktów spożywczych na półkach w lodówce magnetycznej, dzięki czemu na dłużej zachowają świeżość.
 

Inscenizacja bajki o niemarnowaniu żywności „Kubuś i Zosia mądre dzieciaki” z udziałem animatora.

 

Scenariusz przedstawienia - adaptacja wiersza L. Sulimy Ciundziewickiego napisanego dla Banku Żywności, który dotyczy różnych kwestii  związanych z tematem marnowania jedzenia.

 

16.10.2017, godz. 10:00-15:00

Wystawa tematyczna
Warsztaty edukacyjne dla 4 grup zorganizowanych.
Czas trwania 1 lekcji ok. 60 min. Liczba osób w grupie: 15-20 osób. Na lekcje będą obowiązywały zapisy grup przedszkolnych.

 

Dzieci dowiedzą się m. in. ile żywności się marnuje i które produkty najczęściej, jakie są  tego przyczyny, sposoby przeciwdziałania. Uczniowie poznają zasady układania produktów w lodówce oraz czym jest termin przydatności do spożycia.

rezerwacje@ethnomuseum.pl, 22 696 53 80

Organizator:

Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie

ul. Kredytowa 1,
00-056 Warszawa

Wydarzenia w Warszawie

Przeczytaj również

Warto zobaczyć