W domu z dzieckiem » Przepisy » Lody z masła migdałowego z czekoladową polewą

Lody z masła migdałowego z czekoladową polewą

Przepis na 12 lodów

 

Pełnotłusty jogurt dosłodzony miodem i aromatyzowany masłem migdałowym tworzą bazę tych pożywnych, ale też pełnych smaku lodów. Czekoladowa polewa podnosi nie tylko walory estetyczne, ale i smakowe lodów. Lubię je posypane prażonym kokosem, ale prażone, pokruszone orzeszki też są bardzo smaczne.

 

 

Składniki:

  • 1/3 szklanki masła migdałowego domowego lub kupnego
  • 1 szklanki naturalnego pełnotłustego jogurtu
  • 1 szklanki mleka migdałowego domowego lub kupnego
  • 2 mrożone banany
  • 2 łyżki miodu
  • 170 g ciemnej czekolady grubo pokrojonej
  • 1 szklanki prażonych kokosów lub orzeszków

 

Przygotowanie:

 

  1. Do miksera wkładamy masło migdałowe, jogurt, mleko migdałowe, banany i miód i miksujemy, aż masa będzie gładka.
  2. Wlewamy masę do foremek. Wkładamy patyczki. Mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.
  3. Przygotowujemy czekoladową polewę i posypkę. W naczyniu do gotowania na parze (albo w metalowej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuszczamy czekoladę, ciągle mieszając, żeby nie przywarła. Kiedy całkiem się roztopi, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
  4. Wykładamy pergaminem blachę do pieczenia. Wyciągamy formy z lodami z zamrażarki, polewamy gorącą wodą i wyjmujemy lody z foremek. Układamy je płasko na pergaminie i łyżką delikatnie polewamy czekoladą. Szybko, zanim czekolada stwardnieje, posypujemy lody kokosem lub orzechami. Czekamy chwilę, żeby polewa zastygła, odwracamy lody i powtarzamy całą operację. Wkładamy blachę do zamrażarki na 5–10 minut. Czekolada w tym czasie powinna stwardnieć.
  5. Gotowe lody – każdy zawinięty osobno w pergamin – przechowujemy w szczelnie zamykanym szklanym pojemniku.

 


 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

 



Lubisz CzasDzieci.pl?
KOMENTARZE:

Napisz komentarz, pomóż innym, opiniuj treści
Treść:
Maksimum 1500 znaków.
Imię:
Kod z obrazka:
Zobacz także: Racuszki więcej » x
Zobacz » Przepisy
Racuszki

Racuszki

Przepis nadesłany przez Panią Justynę Lewandowską na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Racuchy z granolą

Racuchy z granolą

Przepis nadesłany przez Panią Anulę Wawrzyniak na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Słodka pasta z czarnej fasoli

Słodka pasta z czarnej fasoli

Kto nie chciałby schrupać kanapki ze słodką pastą z czarnej fasoli? więcej »
Pasta z pieczonego batata

Pasta z pieczonego batata

Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z pieczonego batata?? więcej »
Hummus z grecką nutą

Hummus z grecką nutą

Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Spróbujcie wersji greckiej! więcej »
Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Pyszna, oryginalna i zdrowa kanapka! Zobaczcie! więcej »
Sorbet z jeżyn z estragonem

Sorbet z jeżyn z estragonem

To sorbet o wyrafinowanym smaku, a jego intensywny śliwkowy kolor nadaje mu niezwykle elegancki wygląd, jeśli podamy go w kieliszkach do szampana. więcej »
Slushy ananasowo-miętowy

Slushy ananasowo-miętowy

Przygotowanie tego kremowego, słodkiego slushy z delikatną nutą mięty zajmuje ledwie kilka sekund. więcej »
Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Podstawę tego mrożonego „jogurtu” stanowią banany, co oznacza, że jest to deser bezmleczny, ale kremowy zgodnie z nazwą. Soczyste owoce czeremchy i gorzka czekolada tworzą kombinację o wyrafinowanym smaku. więcej »
Lody z arbuza i limonki

Lody z arbuza i limonki

W sezonie arbuz prosto z grządki sam w sobie jest wystarczająco słodki i nie wymaga dosładzania. Trzeba jedynie wycisnąć trochę limonki i odrobinę otartej skórki dla wzmocnienia smaku. więcej »
Interesują mnie terminy:
Wiek dziecka:
Interesują mnie wydarzenia z kategorii »

Newsletter

Chcesz być na bieżąco z wydarzeniami? Skorzystaj z naszego newslettera

Zobacz co zyskujesz

Miejsce na Czasie

 Energetyczny "Park Rozrywki Ogrodzieniec"

Energetyczny "Park Rozrywki Ogrodzieniec"

Kilka godzin minęło nie wiadomo kiedy. Myślę, że będziemy tu wracać po kolejną dawkę wrażeń i dobrej zabawy. Już tęsknię za żyroskopem :)  

Miejsce na Czasie!

Kameralny obiekt miażdży molochy

Kameralny obiekt miażdży molochy

Hotel Bacówka Radawa & SPA****można śmiało nazwać najszybszej rozwijającym się hotelem w Polsce. Obiekt pojawił się na rynku polskiego Hotelarstwa w maju 2017 roku, otrzymując po kolei kilka...  

Nowinki

Dobre tłuszcze w diecie

Dobre tłuszcze w diecie

Tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego rozwoju . Jest ważnym źródłem energii , pomaga we wchłanianiu się witamin takich jak A,D,E,K...  
Czy nasze dzieci zapłacą wysoką cenę za złe odżywianie?

Czy nasze dzieci zapłacą wysoką cenę za złe odżywianie?

Prawidłowe nawyki żywieniowe powinny być utrwalane już od najmłodszych lat, co skutkuje dużą szansą ich przestrzeganie w życiu dorosłym....  

Warto wiedzieć

Jak ułatwić dziecku pobyt w przedszkolu

Jak ułatwić dziecku pobyt w przedszkolu

Rodzice mają wiele obaw, posyłając swoją pociechę do przedszkola: czy sobie poradzi, czy nie będzie tęsknić, czy otrzyma odpowiednią opiekę?  

To naprawdę ważne!

Pierwsza pomoc  #2Resuscytacja

Pierwsza pomoc #2Resuscytacja

Nie jesteśmy w stanie przewidzieć wszystkiego, co przytrafi się naszemu dziecku. Musisz wiedzieć jak pomóc!  

W domu z dzieckiem

Na dziecięce pomysły1 Gry Nasza Księgarnia1 Pamiętnik Zuzy Łobuzy1 Pierwsze Książeczki1 Niezapominajka1 Domowa Akademia1
Kraków | Warszawa | Wrocław | Śląsk | Łódź | Poznań | Lublin | Trójmiasto | Bydgoszcz | Rzeszów | Szczecin

© Copyright by Czas Dzieci - Portal informacyjno-rozrywkowy 2006-2018