W domu z dzieckiem » Przepisy » Lody z masła migdałowego z czekoladową polewą

Lody z masła migdałowego z czekoladową polewą

Przepis na 12 lodów

 

Pełnotłusty jogurt dosłodzony miodem i aromatyzowany masłem migdałowym tworzą bazę tych pożywnych, ale też pełnych smaku lodów. Czekoladowa polewa podnosi nie tylko walory estetyczne, ale i smakowe lodów. Lubię je posypane prażonym kokosem, ale prażone, pokruszone orzeszki też są bardzo smaczne.

 

 

Składniki:

  • 1/3 szklanki masła migdałowego domowego lub kupnego
  • 1 szklanki naturalnego pełnotłustego jogurtu
  • 1 szklanki mleka migdałowego domowego lub kupnego
  • 2 mrożone banany
  • 2 łyżki miodu
  • 170 g ciemnej czekolady grubo pokrojonej
  • 1 szklanki prażonych kokosów lub orzeszków

 

Przygotowanie:

 

  1. Do miksera wkładamy masło migdałowe, jogurt, mleko migdałowe, banany i miód i miksujemy, aż masa będzie gładka.
  2. Wlewamy masę do foremek. Wkładamy patyczki. Mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.
  3. Przygotowujemy czekoladową polewę i posypkę. W naczyniu do gotowania na parze (albo w metalowej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuszczamy czekoladę, ciągle mieszając, żeby nie przywarła. Kiedy całkiem się roztopi, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
  4. Wykładamy pergaminem blachę do pieczenia. Wyciągamy formy z lodami z zamrażarki, polewamy gorącą wodą i wyjmujemy lody z foremek. Układamy je płasko na pergaminie i łyżką delikatnie polewamy czekoladą. Szybko, zanim czekolada stwardnieje, posypujemy lody kokosem lub orzechami. Czekamy chwilę, żeby polewa zastygła, odwracamy lody i powtarzamy całą operację. Wkładamy blachę do zamrażarki na 5–10 minut. Czekolada w tym czasie powinna stwardnieć.
  5. Gotowe lody – każdy zawinięty osobno w pergamin – przechowujemy w szczelnie zamykanym szklanym pojemniku.

 


 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

 



Lubisz CzasDzieci.pl?
KOMENTARZE:

Napisz komentarz, pomóż innym, opiniuj treści
Treść:
Maksimum 1500 znaków.
Imię:
Kod z obrazka:
Zobacz także: Racuszki więcej » x
Zobacz » Przepisy
Racuszki

Racuszki

Przepis nadesłany przez Panią Justynę Lewandowską na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Racuchy z granolą

Racuchy z granolą

Przepis nadesłany przez Panią Anulę Wawrzyniak na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Słodka pasta z czarnej fasoli

Słodka pasta z czarnej fasoli

Kto nie chciałby schrupać kanapki ze słodką pastą z czarnej fasoli? więcej »
Pasta z pieczonego batata

Pasta z pieczonego batata

Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z pieczonego batata?? więcej »
Hummus z grecką nutą

Hummus z grecką nutą

Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Spróbujcie wersji greckiej! więcej »
Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Pyszna, oryginalna i zdrowa kanapka! Zobaczcie! więcej »
Sorbet z jeżyn z estragonem

Sorbet z jeżyn z estragonem

To sorbet o wyrafinowanym smaku, a jego intensywny śliwkowy kolor nadaje mu niezwykle elegancki wygląd, jeśli podamy go w kieliszkach do szampana. więcej »
Slushy ananasowo-miętowy

Slushy ananasowo-miętowy

Przygotowanie tego kremowego, słodkiego slushy z delikatną nutą mięty zajmuje ledwie kilka sekund. więcej »
Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Podstawę tego mrożonego „jogurtu” stanowią banany, co oznacza, że jest to deser bezmleczny, ale kremowy zgodnie z nazwą. Soczyste owoce czeremchy i gorzka czekolada tworzą kombinację o wyrafinowanym smaku. więcej »
Lody z arbuza i limonki

Lody z arbuza i limonki

W sezonie arbuz prosto z grządki sam w sobie jest wystarczająco słodki i nie wymaga dosładzania. Trzeba jedynie wycisnąć trochę limonki i odrobinę otartej skórki dla wzmocnienia smaku. więcej »
Interesują mnie terminy:
Wiek dziecka:
Interesują mnie wydarzenia z kategorii »

Newsletter

Chcesz być na bieżąco z wydarzeniami? Skorzystaj z naszego newslettera

Zobacz co zyskujesz

Temat na Czasie!

TOP 10 najbrzydszych tortów dla dzieci!

TOP 10 najbrzydszych tortów dla dzieci!

Nie każdy obdarzony jest talentem kulinarnym. A zrobienie ładnego i smacznego tortu, to już naprawdę wyższa szkoła jazdy. Zobaczcie dlaczego nie warto eksperymentować samemu, tylko powierzyć sprawę profesjonalistom!  

Temat na czasie!

Spontaniczny wyjazd za miasto, a może zaplanowane wakacje? Na łóżku rosną wierze wyprasowanych ubrań. Pakowanie. Przekręcamy klucz w zamku i zaczynamy - nasz urlop z dziećmi.  

Nowinki

Jedzenie na zamówienie – nie tylko fast food

Jedzenie na zamówienie – nie tylko fast food

Zapewne niejeden rodzic staje przed dylematem, czy zamawianie jedzenia jest słuszną alternatywą, czy nie lepiej mieć w zanadrzu przygotowane...  
Czy stać nas na złe żywienie dzieci?

Czy stać nas na złe żywienie dzieci?

Liczne badania potwierdzają wpływ wczesnego żywienia określanego jako programowanie żywieniowe na stan zdrowia w wieku dorosłym. Trudno zmienić...  

Wywiad na Czasie!

Blogo - Plotki: Matko jedyna

Blogo - Plotki: Matko jedyna

Swoim fanom pozwala się przytulać, nie tylko wirtualnie. Słynie z ciętego języka, bezpośredniego poczucia humoru (w końcu związana jest z kabaretem) oraz z najlepszego leku na, ładnie mówiąc: „narzekanie”...  

Plebiscyt na Czasie

Po raz kolejny oddajemy głos Wam, Rodzicom, jako najlepszym ekspertom oceniającym inicjatywy, które odbyły się na przełomie lat 2016/2017 (1 lipca 2016 - 30 czerwca 2017). W tym roku statuetki Słoneczników...  

W domu z dzieckiem

Doktor Misia Winx! Kapitan Nauka Rodzinne wakacje Domowa Akademia EkoRodzice radzą

Sonda – Czas Dzieci

Jaki jest wiek Twojego Dziecka?
Twój głos pomoże nam lepiej wyprofilować nasze informacje.
do 3 latek
od 3 do 7 lat
od 7 do 10 lat
od 10 do 14 lat
powyżej 14 lat


Kraków | Warszawa | Wrocław | Śląsk | Łódź | Poznań | Lublin | Trójmiasto | Bydgoszcz | Rzeszów | Szczecin

© Copyright by Czas Dzieci - Portal informacyjno-rozrywkowy 2006-2017