W domu z dzieckiem » Przepisy » Lody z jeżyn, kokosa i szałwii hiszpańskiej (chia)

Lody z jeżyn, kokosa i szałwii hiszpańskiej (chia)

Przepis na 8 lodów
Nasiona chia (z szałwii hiszpańskiej) uważane są za superfood, co oznacza, że te maleńkie czarne kuleczki zawierają mnóstwo składników odżywczych dzięki obecności kwasów omega-3 i błonnika. Jeśli namoczy się je w wodzie, wierzchnia warstwa nasionek pęcznieje i tworzy galaretkę. W wielu przepisach wegańskich stosuje się nasionka chia zamiast jajek, ale w naszym przepisie celem jest otrzymanie budyniowej konsystencji dzięki wymieszaniu nasionek ze słodzonym mlekiem kokosowym i pozostawieniu do napęcznienia.

 

 

Składniki:

  • 4 łyżki miodu
  • w odpowiednich porcjach
  • 400-gramowa puszka lekkiego
  • mleka kokosowego
  • 3 łyżki nasionek chia
  • 2 szklanki jeżyn

 

Przygotowanie:

  1. W małej misce ubijamy 2 łyżki miodu z mlekiem kokosowym i dodajemy nasiona chia. Odstawiamy na 20 minut.
  2. Do małego rondelka wkładamy 2 łyżki miodu i jeżyny. Ustawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3–5 minut, aby jeżyny się rozpadły i puściły sok, a miód rozpuścił. Zdejmujemy z ognia i rozgniatamy owoce. Kiedy mieszanina trochę ostygnie, przecieramy ją przez gęste sitko do miski, żeby pozbyć się pestek.
  3. Zaczynamy formowanie lodów od warstwy z nasionkami chia, następnie układamy warstwę jeżynową. Idealne paski uzyskamy, jeśli każdą warstwę będziemy osobno mrozić około 30 minut. Wkładamy patyczki. Całość mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.

 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

 



Lubisz CzasDzieci.pl?
KOMENTARZE:

Napisz komentarz, pomóż innym, opiniuj treści
Treść:
Maksimum 1500 znaków.
Imię:
Kod z obrazka:
Zobacz także: Racuszki więcej » x
Zobacz » Przepisy
Racuszki

Racuszki

Przepis nadesłany przez Panią Justynę Lewandowską na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Racuchy z granolą

Racuchy z granolą

Przepis nadesłany przez Panią Anulę Wawrzyniak na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Słodka pasta z czarnej fasoli

Słodka pasta z czarnej fasoli

Kto nie chciałby schrupać kanapki ze słodką pastą z czarnej fasoli? więcej »
Pasta z pieczonego batata

Pasta z pieczonego batata

Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z pieczonego batata?? więcej »
Hummus z grecką nutą

Hummus z grecką nutą

Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Spróbujcie wersji greckiej! więcej »
Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Pyszna, oryginalna i zdrowa kanapka! Zobaczcie! więcej »
Sorbet z jeżyn z estragonem

Sorbet z jeżyn z estragonem

To sorbet o wyrafinowanym smaku, a jego intensywny śliwkowy kolor nadaje mu niezwykle elegancki wygląd, jeśli podamy go w kieliszkach do szampana. więcej »
Slushy ananasowo-miętowy

Slushy ananasowo-miętowy

Przygotowanie tego kremowego, słodkiego slushy z delikatną nutą mięty zajmuje ledwie kilka sekund. więcej »
Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Podstawę tego mrożonego „jogurtu” stanowią banany, co oznacza, że jest to deser bezmleczny, ale kremowy zgodnie z nazwą. Soczyste owoce czeremchy i gorzka czekolada tworzą kombinację o wyrafinowanym smaku. więcej »
Lody z arbuza i limonki

Lody z arbuza i limonki

W sezonie arbuz prosto z grządki sam w sobie jest wystarczająco słodki i nie wymaga dosładzania. Trzeba jedynie wycisnąć trochę limonki i odrobinę otartej skórki dla wzmocnienia smaku. więcej »
Interesują mnie terminy:
Wiek dziecka:
Interesują mnie wydarzenia z kategorii »

Newsletter

Chcesz być na bieżąco z wydarzeniami? Skorzystaj z naszego newslettera

Zobacz co zyskujesz

Konkurs na Czasie!

Temat na czasie!

Spontaniczny wyjazd za miasto, a może zaplanowane wakacje? Na łóżku rosną wierze wyprasowanych ubrań. Pakowanie. Przekręcamy klucz w zamku i zaczynamy - nasz urlop z dziećmi.  

Nowinki

Słonik w składzie porcelany

Słonik w składzie porcelany

Dla ilu z Was gotowanie jest pasją? Chwilą wytchnienia po ciężkim dniu pracy, przyjemnością, czasem, który można spędzić z ukochaną rodziną?...  
Poradnik dla mamy (nie)doskonałej

Poradnik dla mamy (nie)doskonałej

Mówi się, że czas jest „towarem deficytowym”. Każda mama, która ma pod opieką dziecko i dom, rozumie tę metaforę doskonale! Jak...  
Zanim wyruszysz na szlak, przeczytaj wskazówki!

Zanim wyruszysz na szlak, przeczytaj wskazówki!

Dbając o bezpieczeństwo swoich klientów, z których większość to miłośnicy aktywności na świeżym powietrzu, Regatta przygotowała graficzny poradnik bezpiecznego poruszania się po szlakach.  

Plebiscyt na Czasie

Po raz kolejny oddajemy głos Wam, Rodzicom, jako najlepszym ekspertom oceniającym inicjatywy, które odbyły się na przełomie lat 2016/2017 (1 lipca 2016 - 30 czerwca 2017). W tym roku statuetki Słoneczników...  

W domu z dzieckiem

Doktor Misia Winx! Kapitan Nauka Rodzinne wakacje Domowa Akademia EkoRodzice radzą

Sonda – Czas Dzieci

Czy poleciłbyś portal CzasDzieci.pl znajomym rodzicom?
zdecydowanie nie
raczej nie
nie mam zdania
raczej tak
zdecydowanie tak


Kraków | Warszawa | Wrocław | Śląsk | Łódź | Poznań | Lublin | Trójmiasto | Bydgoszcz | Rzeszów | Szczecin

© Copyright by Czas Dzieci - Portal informacyjno-rozrywkowy 2006-2017