Warszawa

Truskawkowy kopiec

Truskawkowy kopiec

Efektowny deser o delikatnym smaku lata.

 

Składniki: 

  • 100 g mąki
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 350 g truskawek
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 200 ml szampana 
  • 450 g kremówki
  • folia spożywcza 

 

 

Przygotowanie:

  1. Białka ubić, dodać 75 g cukru i żółtka
  2. 100g mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z pianą
  3. Masę wlać do tortownicy o średnicy ok 25 cm
  4. Piec 15 min w temp. 175 stopni
  5. Po upieczeniu biszkopt przeciąć na pół, górną część podzielić na 8 trójkątów.
  6. Miskę o średnicy 26 cm / pojemności 2,5 l wyłożyć folią, ułożyć w niej kawałki biszkopta. 
  7. Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie. Truskawki umyć, pociąć na kawałki.
  8. Jogurt wymieszać z cukrem oraz szampanem. dodać 250 g ubitej śmietanki Wlać żelatynę.  Dodać truskawki. 
  9. Gdy zacznie tężeć przełóżyć do miski na biszkopt.
  10. Przykryć drugim biszkoptem
  11. Pozostawić na 3 h w lodówce. 
  12. Obrócić miskę, wyjąć deser, udekorować dowolnie górę.

 

 

1/1
1/1

Komentarze

W jakiej ilości wody rozpuścić te 8 łyżeczek żelatyny?

dodany: 2015-04-23 13:42:12, przez: Ania

Jeszcze raz zapytam. Jakiego szampana mam dodać do masy? Bardzo proszę o odpowiedź.

dodany: 2014-08-14 08:44:19, przez: syla

pyszotka jadłam zawsze wyjdzie!!

dodany: 2010-03-04 13:20:49, przez: monika

a wyglada bosko :)

dodany: 2009-06-26 08:30:24, przez: Kinia

ciekawe czy smakuje tak jak wygląda

dodany: 2009-06-22 18:40:03, przez: andzia

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć