W domu z dzieckiem » Przepisy » Truskawkowy kopiec

Truskawkowy kopiecpowiększ

Truskawkowy kopiec

Składniki: 

  • 100 g mąki
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 350 g truskawek
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 200 ml szampana 
  • 450 g kremówki
  • folia spożywcza 

 

 

Przygotowanie:

Białka ubić, dodać 75 g cukru i żółtka

100g mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z pianą

Masę wlać do tortownicy o średnicy ok 25 cm

Piec 15 min w temp. 175 stopni

 

Po upieczeniu biszkopt przeciąć na pół, górną część podzielić na 8 trójkątów.

Miskę o średnicy 26 cm / pojemności 2,5 l wyłożyć folią, ułożyć w niej kawałki biszkopta. 

 

Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie. Truskawki umyć, pociąć na kawałki.

Jogurt wymieszać z cukrem oraz szampanem. dodać 250 g ubitej śmietanki Wlać żelatynę.  Dodać truskawki. 

 

Gdy zacznie tężeć przełóżyć do miski na biszkopt.

 

Przykryć drugim biszkoptem

 

Pozostawić na 3 h w lodówce. 

 

Obrócić miskę, wyjąć deser, udekorować dowolnie górę.

 



Lubisz CzasDzieci.pl?
KOMENTARZE:

W jakiej ilości wody rozpuścić te 8 łyżeczek żelatyny?

dodany: 2015-04-23 13:42:12, przez: Ania

Jeszcze raz zapytam. Jakiego szampana mam dodać do masy? Bardzo proszę o odpowiedź.

dodany: 2014-08-14 08:44:19, przez: syla

pyszotka jadłam zawsze wyjdzie!!

dodany: 2010-03-04 13:20:49, przez: monika

a wyglada bosko :)

dodany: 2009-06-26 08:30:24, przez: Kinia

ciekawe czy smakuje tak jak wygląda

dodany: 2009-06-22 18:40:03, przez: andzia


Napisz komentarz, pomóż innym, opiniuj treści
Treść:
Maksimum 1500 znaków.
Imię:
Kod z obrazka:
Zobacz także: Racuszki więcej » x
Zobacz » Przepisy
Racuszki

Racuszki

Przepis nadesłany przez Panią Justynę Lewandowską na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Racuchy z granolą

Racuchy z granolą

Przepis nadesłany przez Panią Anulę Wawrzyniak na konkurs kulinarny MasterChef Junior. więcej »
Słodka pasta z czarnej fasoli

Słodka pasta z czarnej fasoli

Kto nie chciałby schrupać kanapki ze słodką pastą z czarnej fasoli? więcej »
Pasta z pieczonego batata

Pasta z pieczonego batata

Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z pieczonego batata?? więcej »
Hummus z grecką nutą

Hummus z grecką nutą

Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Spróbujcie wersji greckiej! więcej »
Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Maślana bułeczka z serkiem śmietankowym Hochland Kanapkowy

Pyszna, oryginalna i zdrowa kanapka! Zobaczcie! więcej »
Sorbet z jeżyn z estragonem

Sorbet z jeżyn z estragonem

To sorbet o wyrafinowanym smaku, a jego intensywny śliwkowy kolor nadaje mu niezwykle elegancki wygląd, jeśli podamy go w kieliszkach do szampana. więcej »
Slushy ananasowo-miętowy

Slushy ananasowo-miętowy

Przygotowanie tego kremowego, słodkiego slushy z delikatną nutą mięty zajmuje ledwie kilka sekund. więcej »
Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Podstawę tego mrożonego „jogurtu” stanowią banany, co oznacza, że jest to deser bezmleczny, ale kremowy zgodnie z nazwą. Soczyste owoce czeremchy i gorzka czekolada tworzą kombinację o wyrafinowanym smaku. więcej »
Lody z arbuza i limonki

Lody z arbuza i limonki

W sezonie arbuz prosto z grządki sam w sobie jest wystarczająco słodki i nie wymaga dosładzania. Trzeba jedynie wycisnąć trochę limonki i odrobinę otartej skórki dla wzmocnienia smaku. więcej »
Interesują mnie terminy:
Wiek dziecka:
Interesują mnie wydarzenia z kategorii »

Newsletter

Chcesz być na bieżąco z wydarzeniami? Skorzystaj z naszego newslettera

Zobacz co zyskujesz

Wywiad na czasie

"Nauczyłam się sobie odpuszczać. Ciągle się tego uczę."

"Nauczyłam się sobie odpuszczać. Ciągle się tego uczę."

Rozmowa z Iloną Kostecką – autorką bloga Mum and the city, perfekcjonistką, mamą dwójki dzieci, żoną – po prostu kobietą.  

Back to school!

Jesteście gotowi?!?

Jesteście gotowi?!?

Przed dzieciakami ostatnie dni wakacji i letniego szaleństwa. Już za parę dni odkurzą tornistry i podręczniki, by przygotować się do kolejnego roku szkolnego pełnego przygód i niespodzianek... Jesteście...  

Nowinki

Słonik w składzie porcelany

Słonik w składzie porcelany

Dla ilu z Was gotowanie jest pasją? Chwilą wytchnienia po ciężkim dniu pracy, przyjemnością, czasem, który można spędzić z ukochaną rodziną?...  
Czy nasze dzieci zapłacą wysoką cenę za złe odżywianie?

Czy nasze dzieci zapłacą wysoką cenę za złe odżywianie?

Prawidłowe nawyki żywieniowe powinny być utrwalane już od najmłodszych lat, co skutkuje dużą szansą ich przestrzeganie w życiu dorosłym. W codziennym...  

Wywiad na Czasie!

Blogo - Plotki: Hafija

Blogo - Plotki: Hafija

Blogerka z misją. Pomogła mi i wielu innym matkom w ich mlecznej drodze. Pisze o karmieniu piersią, mądrze, prosto i czasem bardzo dosadnie. Często też z ogromnym poczuciem humoru. Nie demonizuje, nie...  

Czas na konkurs!

Szkoła to nie tylko nauka i obowiązki. To również miejsce, w którym kolekcjonujemy ważne wspomnienia i zawieramy piękne przyjaźnie - niektóre nawet na całe życie. Wiemy, że pewne chwile bywają ulotne,...  

W domu z dzieckiem

Back To School Dolce Gusto Niezapominajka Doktor Misia Winx! Kapitan Nauka Rodzinne wakacje Domowa Akademia EkoRodzice radzą

Sonda – Czas Dzieci

Jaki jest wiek Twojego Dziecka?
Twój głos pomoże nam lepiej wyprofilować nasze informacje.
do 3 latek
od 3 do 7 lat
od 7 do 10 lat
od 10 do 14 lat
powyżej 14 lat


Kraków | Warszawa | Wrocław | Śląsk | Łódź | Poznań | Lublin | Trójmiasto | Bydgoszcz | Rzeszów | Szczecin

© Copyright by Czas Dzieci - Portal informacyjno-rozrywkowy 2006-2017