W domu z dzieckiem » Przepisy » Truskawkowy kopiec

Truskawkowy kopiecpowiększ

Truskawkowy kopiec

Składniki: 

  • 100 g mąki
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 350 g truskawek
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 200 ml szampana 
  • 450 g kremówki
  • folia spożywcza 

 

 

Przygotowanie:

Białka ubić, dodać 75 g cukru i żółtka

100g mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z pianą

Masę wlać do tortownicy o średnicy ok 25 cm

Piec 15 min w temp. 175 stopni

 

Po upieczeniu biszkopt przeciąć na pół, górną część podzielić na 8 trójkątów.

Miskę o średnicy 26 cm / pojemności 2,5 l wyłożyć folią, ułożyć w niej kawałki biszkopta. 

 

Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie. Truskawki umyć, pociąć na kawałki.

Jogurt wymieszać z cukrem oraz szampanem. dodać 250 g ubitej śmietanki Wlać żelatynę.  Dodać truskawki. 

 

Gdy zacznie tężeć przełóżyć do miski na biszkopt.

 

Przykryć drugim biszkoptem

 

Pozostawić na 3 h w lodówce. 

 

Obrócić miskę, wyjąć deser, udekorować dowolnie górę.

 



Lubisz CzasDzieci.pl?
KOMENTARZE:

W jakiej ilości wody rozpuścić te 8 łyżeczek żelatyny?

dodany: 2015-04-23 13:42:12, przez: Ania

Jeszcze raz zapytam. Jakiego szampana mam dodać do masy? Bardzo proszę o odpowiedź.

dodany: 2014-08-14 08:44:19, przez: syla

pyszotka jadłam zawsze wyjdzie!!

dodany: 2010-03-04 13:20:49, przez: monika

a wyglada bosko :)

dodany: 2009-06-26 08:30:24, przez: Kinia

ciekawe czy smakuje tak jak wygląda

dodany: 2009-06-22 18:40:03, przez: andzia


Napisz komentarz, pomóż innym, opiniuj treści
Treść:
Maksimum 1500 znaków.
Imię:
Kod z obrazka:
Zobacz także: Lody Czarny Las z wiśniami więcej » x
Zobacz » Przepisy
Lody Czarny Las z wiśniami

Lody Czarny Las z wiśniami

Istotą Czarnego Lasu, jeśli mowa jedynie o smaku, jest pyszna kombinacja czekolady, śmietanki waniliowej i ciemnych słodkich wiśni... więcej »
Kremowe lody z orzechów nerkowca w czekoladowej skorupce

Kremowe lody z orzechów nerkowca w czekoladowej skorupce

Ukłon w stronę tradycyjnych oblewanych czekoladą lodowych batoników, tym razem jednak z nadzieniem ze śmietanki z nerkowców. Daktyle, masło kokosowe i ekstrakt wanilii dodają ciepła i słodyczy kremowemu wypełnieniu, a czekolada zmieszana z olejem kokosowym tworzy chrupiącą skorupkę... więcej »
Faworki

Faworki

Karnawał, a szczególnie Tłusty Czwartek i Ostatki nie mogą obyć się bez faworków. Zobaczcie jak łatwo i szybko przygotować je samemu! więcej »
Cantucci - włoskie ciasteczka migdałowe

Cantucci - włoskie ciasteczka migdałowe

zwane też cantuccini lub biscotti di Prato, czyli „biszkopty z Prato” więcej »
Superkanapka z pomarańczą, orzechami laskowymi i masłem pralinkowym

Superkanapka z pomarańczą, orzechami laskowymi i masłem pralinkowym

Gotuj z Mikołajkiem! Przepis pochodzi z książki "Mikołajek i słodkie przekąski"
od wydawnictwa Znak! więcej »
Zielone pancakes z owocami

Zielone pancakes z owocami

W wysokim, większym naczyniu zmiksować szpinak z częścią maślanki, na jednolitą masę. Dodać pozostałą maślankę, skórkę otartą z pomarańczy (przed starciem pomarańczę należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem), jajka, cukier, oliwę, całość zmiksować. więcej »
Spaghetti z pesto jarmużowym

Spaghetti z pesto jarmużowym

Do blendera przełożyć jarmuż, dodać oliwę, sok z cytryny, parmezan, czosnek, miód, sól, pieprz, natkę pietruszki, pulsacyjnie powoli blendować. Na końcu dodać uprażone orzechy nerkowca, lekko zblendować, całość wymieszać. więcej »
Pudding chia z musem z roszponki i mango

Pudding chia z musem z roszponki i mango

Prosty przepis na efektowny deser! więcej »
Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmuzowo-groszkowym

Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmuzowo-groszkowym

Szaszłyki można usmażyć na patelni, grillować, piec w piekarniku. Podawać z zielonym puree. więcej »
Sałatka z kaszy Quinoa, rukoli, sera korycinskiego, granatu i prażonych płatków migdałów

Sałatka z kaszy Quinoa, rukoli, sera korycinskiego, granatu i prażonych płatków migdałów

Kasze quinoa ugotuj według zaleceń na opakowaniu, odstaw do wystudzenia.
Ser koryciński pokrój w małą kostkę. więcej »
Interesują mnie terminy:
Wiek dziecka:
Interesują mnie wydarzenia z kategorii »

Newsletter

Chcesz być na bieżąco z wydarzeniami? Skorzystaj z naszego newslettera

Zobacz co zyskujesz

Inspiracje na Czasie

Premiera na Czasie

Kim naprawdę jest szalona ciotka? Co się wydarzy w trakcie wyprawy do Pieczary Zaklęć? Czy Jagoda znowu użyje swoich nadprzyrodzonych mocy?  

Nowinki

Jedzenie na zamówienie – nie tylko fast food

Jedzenie na zamówienie – nie tylko fast food

Zapewne niejeden rodzic staje przed dylematem, czy zamawianie jedzenia jest słuszną alternatywą, czy nie lepiej mieć w zanadrzu przygotowane...  
Poradnik dla mamy (nie)doskonałej

Poradnik dla mamy (nie)doskonałej

Mówi się, że czas jest „towarem deficytowym”. Każda mama, która ma pod opieką dziecko i dom, rozumie tę metaforę doskonale! Jak...  

Dieta na Czasie

Zdrowe słodycze

Zdrowe słodycze

Zdrowe słodycze bez wyrzutów sumienia! Sprawdź!  
Po raz kolejny oddajemy głos Wam, Rodzicom, jako najlepszym ekspertom oceniającym inicjatywy, które odbyły się na przełomie lat 2016/2017 (1 lipca 2016 - 30 czerwca 2017). W tym roku statuetki Słoneczników...  

W domu z dzieckiem

Doktor Misia Clifford Winx! Kapitan Nauka Rodzinne wakacje Domowa Akademia

Sonda – Czas Dzieci

Czy poleciłbyś portal CzasDzieci.pl znajomym rodzicom?
zdecydowanie nie
raczej nie
nie mam zdania
raczej tak
zdecydowanie tak


Kraków | Warszawa | Wrocław | Śląsk | Łódź | Poznań | Lublin | Trójmiasto | Bydgoszcz | Rzeszów | Szczecin

© Copyright by Czas Dzieci - Portal informacyjno-rozrywkowy 2006-2017