Warszawa

Roladki z cukinii

Roladki z cukinii

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 pęczek dymki
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka sosu Worcester, sól, pieprz
  • 1 cukinia
  • 1 duża marchewka
  • 10 dag szynki w plasterkach
  • 1 garść rzeżuchy

 

 

Sposób przygotowania:

 

Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, ostudź i obierz. Dwa jajka odłóż, resztę pokrój w kostkę. Pęczek dymki ze szczypiorkiem oczyść i umyj. Cebulki drobno pokrój i wymieszaj z jajkami.

 

Do przygotowanych składników dodaj majonez. Sałatkę dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem Worcester. Odstaw do lodówki do schłodzenia.

 

Cukinię umyj pod bieżącą wodą, odetnij końcówki. Pokrój w długie cienkie plastry. Marchewkę obierz i pokrój w plastry. Plastry warzyw blanszuj w osolonym wrzątku przez około 2 minuty. Wyjmij i odłóż na sito do schłodzenia.


Na każdy plaster cukinii połóż plaster marchewki, kawałek szynki oraz porcję sałatki. Zwijaj roladki. Szczypiorek z dymki zblanszuj krótko. Przewiąż nim roladki. Udekoruj ćwiartkami jajek i posyp rzeżuchą.

 

Smacznego!

 

Marika Piekut

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć