Warszawa

Zapiekanka mięsna z warzywami i polentą

Zapiekanka mięsna z warzywami i polentą

SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 3 marchewki
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • 50 g sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz


PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na patelni. Marchew obierz, zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do cebuli i smaż kilka minut.
2. Do warzyw dodaj mięso mielone. Podlej odrobiną wody, dodaj sól, pieprz i duś do miękkości.
3. W garnku zagotuj wodę z mlekiem. Do gotującego płynu dodaj kaszkę kukurydzianą ciągle mieszając. Mieszaj przez kilka minut aż płyn zgęstnieje. Następnie dodaj starty żółty ser, masło, sól, pieprz i gotuj jeszcze przez chwilę uważając aby polenta się nie przypaliła.
4. Do blachy przełóż mięso z warzywami a na wierzch wyłóż polentę. Piecz w temperaturze 200 st. przez ok. 20 minut.

Czas przygotowania: ok. 40 min
Ilość porcji: 4
Cena za porcję ok. 3,50 zł

Smacznego!
 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć