Warszawa

Bagietki na cztery sposoby

Bagietki na cztery sposoby

Składniki:

 

  • 4 krótkie bagietki
  • 35 dag startego żółtego sera
  • świeże zioła, sól, pieprz

 

Sposób pierwszy:

 

  • 2 pomidory, łyżka oliwy
  • 10 dag sera mozzarella
  • 4 łyżki tartego parmezanu

 

Sposób drugi:

 

  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula, 2 łyżki masła

 

Sposób trzeci:

 

  • kilka suszonych śliwek
  • 20 dag boczku w plasterkach
  • ½ szklanki czerwonego wina

 

Sposób czwarty:

 

  • 30 dag szynki
  • 2 gruszki z octu, orzechy włoskie
  • 20 dag sera pleśniowego

 

Przygotowanie:


Bagietki przekroić wzdłuż. Dwa kawałki skropić oliwą. Obłożyć plasterkami pomidorów, mozzarelli, przyprawić. Posypać żółtym serem i parmezanem.
Pokrojone w plasterki pieczarki podsmażyć na maśle z pokrojoną w plasterki cebulą, doprawić. Nałożyć na dwie połówki, posypać żółtym serem.
Śliwki namoczyć w winie. Nałożyć wraz z plasterkami boczku na kolejne dwie połówki. Posypać żółtym serem.


Szynkę pokroić w plasterki, gruszki w paski. Ser pleśniowy pokruszyć, orzechy posiekać. Nałożyć na pozostałe połówki. Zapiekać  ok. 20 minut w 190oC. Ozdobić ziołami.

 

Lubię łączyć smaki. Ciągle przygotowuje nowe potrawy. Te bagietki są strzałem w dziesiątkę, uwielbia je cała rodzina. Warto spróbować. 

 

mama Marika

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć