Warszawa

Kluski lane na mleku

Kluski lane na mleku

Składniki:

 

  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka suszonych moreli
  • 2 szklanki mleka
  • 1 duży banan
  • sól, cukier

 

Przygotowanie:


Do miski wbij jajka, starannie roztrzep, dodaj łyżki wody. Stopniowo dosypując mąkę ucieraj mikserem lub łyżką, aż ciasto stanie się dość gęste i gładkie. Ucieraj je jeszcze kilka minut aby stało się puszyste, ale pamiętaj że musi pozostać lejące.
W rondelku zagotuj lekko posoloną wodę i na wrzątek cienkim strumieniem wlewaj przygotowane ciasto. Przemieszaj łyżką i gotuj około minuty od momentu wypłynięcia klusek na  powierzchnie wody.


Odcedzone na sicie kluski rozłóż na talerze, zalej lekko posłodzonym podgrzanym mlekiem. Do każdej porcji włóż plasterki banana, pokrojone na kawałki suszone morele i posyp posiekaną skórką pomarańczową.

 

Uwielbiam gotować. Staram się aby przygotowane przeze mnie potrawy były zdrowe i estetycznie podane. Produkty mleczne powinny być stałym elementem codziennej diety, ponieważ są głównym źródłem wapnia.

 

mama Marika

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć