Warszawa

Ptysie

Ptysie

Puszyste ciasteczka z kremem śmietankowym. Nikt się im nie oprze.

 

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka

 

Składniki na krem:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2,5 szklanki mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)

 

Przygotowanie:

  1. Wodę z masłem gotuję w rondelku a następnie wsypuję mąkę mieszając cały czas. Kiedy ciasto odchodzi od ścianek garnka odstawiam je do ostygnięcia.
  2. Wystudzone ciasto miksuję z jajkami do uzyskania gładkiej masy.
  3. Ciasto wykładam łyżeczką na blachę przykrytą papierem do pieczenia.
  4. Ptysie piekę w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut.
  5. Wystudzone ptysie kroję na pół i przekładam kremem.
  6. Dwie szklanki mleka zagotowuję w rondelku. Pozostałe mleko mieszam z budyniami i cukrem, odstawiam do wystygnięcia.
  7. Zimną masę budyniową miksuję na wysokich obrotach stopniowo dodając masło.
 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć