Warszawa

Kokosowy przysmak z owocami

Kokosowy przysmak z owocami

Połączenie kokosu z owocami. Kolorowy deser, który zachwyci każdego łasucha.

 

Składniki:

  • 1 i ½ szklanki mąki
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 słoik marmolady śliwkowej
  • 30-40 dag owoców
  • 1 op. galaretki np. cytrynowej lub specjalna galaretka do kiwi

 

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, wymieszaj z cukrem, szczyptą soli i wiórkami kokosowymi. Dodaj masło oraz żółtka. Składniki posiekaj ostrym nożem, a następnie rękoma zagnieć szybko kruche ciasto
  2. Oderwij kawałek ciasta, z reszty uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą, odstaw na 30 min do lodówki. Schłodzone ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na identyczne placki. Przełóż je na blachę. Odłożone ciasto (miękkie) umieść w szprycy, na jednym placku wyciśnij rant. Piecz na złoto w temp. 200 stopni (ok. 20 min.)
  3. Marmoladę podgrzej, przetrzyj przez sito. Posmaruj jeden placek, przykryj drugim z rantem. Wierzch również posmaruj marmoladą.
  4. Owoce umyj, obierz, pokrój na cząstki i ułóż na mazurku. Zalej tężejącą galaretką.

 

Pamiętaj, że nie wszystkie świeże owoce nadają się do galaretki. Niektóre, tak jak kiwi, uniemożliwiają jej stężenie. Zrezygnuj z tych owoców lub kup specjalną galaretkę do kiwi.

 

Ewelina Modelewska

 

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć