Warszawa

Wafelki z domową masą kajmakową

Wafelki z domową masą kajmakową

Przekonajcie się, że domowa masa kajmakowa wcale nie jest trudna do wykonania.

 

Składniki:

  • Opakowanie suchych wafli
  • 100 g cukru
  • Tabliczka białej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła

 

Wykonanie:

  1. Na patelni podgrzewam cukier aż zacznie zmieniać kolor na lekko złoty. Nie mieszam łyżką - od czasu do czasu potrząsam patelnią.
  2. Wlewam na patelnię śmietankę i mieszam aż do połaczenia. Uwaga- mocno się pieni i mogą robić się grudki, wtedy trzeba dłużej mieszać.
  3. Odstawiam na 5 minut w tym czasie łamię czekoladę na małe kawałki.
  4. Do  przestudzonej masy wrzucam czekoladę i dodaję masło. Mieszam aż do połaczenia składników. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
  5. Wafle smaruję kajmakiem i układam jeden na drugim. Wstawiam do lodówki co najmniej na godzinę.
  6. Po wyjęciu z lodówki kroję wafle na trójkąty i gotowe.

Smacznego!

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć