Warszawa

Potrawka z marchewki

Potrawka z marchewki

Składniki:

 

 

  • 1 kg marchwi
  • 10 dag orzeszków nerkowca
  • 1 limonka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka curry
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • ½ główki sałaty masłowej
  • 150 g sera feta
  • Sól, pieprz
  • 1 płaska łyżka mąki

 

Przygotowanie:


Marchewki obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Orzeszki zrumień na patelni bez tłuszczu, przestudź. Limonkę sparz wrzątkiem, przekrój na pół i wyciśnij sok.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć marchewki, posyp curry i wymieszaj. Smaż marchewki na dużym ogniu 2 minuty a potem zalej bulionem. Zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 5- 8 minut.


Sałatę umyj, osusz i porozrywaj na mniejsze kawałki i dodaj do marchewki razem z orzeszkami i sokiem z limonki Całość oprósz mąką i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gorącą potrawę rozłóż na talerze i posyp pokruszonym serem feta. 

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć