Warszawa

Zielone pierogi serduszka

Zielone pierogi serduszka

Składniki:

  • 15 dag szynki
  • Pomidorki koktajlowe
  • Łyżka oleju

 

Ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 2 jajka
  • Łyżka oleju
  • Szczypta soli
  • 10dag mrożonego szpinaku

 

Farsz:

  • 10dag białego sera półtłustego
  • 10 dag fety
  • 5 dag suszonych pomidorów w oleju
  • Żółtko
  • Sól, pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:

  • Połącz mąkę, jaja, dobrze odciśnięty szpinak, olej i szczyptę soli, dodając tyle wody, aby uzyskać gęste ciasto. Owiń je w folię i odstaw na godzinę do lodówki.
  • Rozkrusz biały ser, a fetę pokrój. Połącz oba sery i rozetrzyj. Suszone pomidory pokrój i dodaj do serów. Wbij żółtko, dopraw i dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto rozwałkuj na posypana mąką stolnicy. Foremką wytnij serca, po dwa na każdy pieróg. Na połowę serc wyłóż porcję farszu. Przykryj drugim sercem, zlep brzegi i przygnieć je widelcem.
  • Zagotuj osoloną wodę. Wlej do niej łyżkę oleju. Ostrożnie wkładaj pierogi i gotuj około 7 minut.
  • Pierogi podawaj z pomidorkami koktajlowymi i plasterkami szynki.

 

Smacznego!

 

 

mama Urszula

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć