Warszawa

Knedle z jagodami

Knedle z jagodami

Składniki:

  • Ziemniaki gotowane 50 dag
  • Mąka pszenna ½ szkl
  • Mąka ziemniaczana ¼ szkl
  • Małe jajko
  • Sól 1 szczypta
  • Jagody 1 szkl
  • Cukier 2 łyżki
  • Mąka 1 łyżka
  • Śmietana 1 pojemnik

 

Ziemniaki gotowane zemleć w maszynce, dodać jajko, szczyptę soli, mąki i zagnieść elastyczne ciasto. Jagody wymieszać z 1 łyżeczką mąki i 2 łyżkami cukru. Dodać odrobinę cukru waniliowego. Z ciasta robić placuszki, nakładać łyżkę jagód i sklejać, formując podłużnego knedla.Gotować w lekko osolonej wodzie około 5 minut, aż wypłyną na wierzch. Podawać polane gęstą śmietaną z cukrem. 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć