Warszawa

Omlet włoski z cukinią

Omlet włoski z cukinią

Składniki:

 

 

  • 1 średnia cukinia
  • 4 jajka
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 5 łyżek oliwy
  • ¼ czerwonej papryki
  • Szczypta suszonego oregano i czosnku granulowanego
  • Sól, pieprz

 

Ponadto:

 

  • 20 dag gotowanej szynki
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżka masła

 

Przygotowanie:


Cukinię umyj, osusz, odetnij końce i pokrój w plasterki. Podsmaż na 2 łyżkach oliwy z oregano. Jajka ubij z solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym i startym parmezanem a następnie dodaj cukinię.


Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę, wlej masę jajeczną z cukinią. Smaż kilka minut, aż lekko się zetnie. Następnie dodaj paprykę i przewróć na druga stronę.


Szynkę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle. Dodaj obrany i pokrojony drobno pomidor. Duś razem 2-3 minuty. Omlet zsuń na talerz, pokrój na porcje. Podawaj z podsmażona szynką.

 

Taki omlet podaję na śniadanie lub na ciepłą kolację. Jest pyszny i zdrowy.

 

mama Marika

 

Komentarze

omlet bajka

dodany: 2015-02-11 18:42:38, przez: Muszelka

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć