Warszawa

Zupa z kurek

Zupa z kurek

Julia była ostatnio z Dziadkiem na grzybach i sama uzbierała kilka kurek. Po powrocie postanowiła, że wspólnie z Babcią ugotują z nich zupę. Oto przepis na nią.


Składniki:

  • kilka kurek,
  • wywar z warzyw (marchewka, pietruszka, seler, cebula, pieprz czarny, ziele angielskie),
  • dwa usmażone naleśniki (jajko, mąka, mleko, szczypta soli),
  • natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Najpierw smażymy naleśniki i gotujemy wywar z warzyw. Po usmażeniu naleśniki zwijamy w ruloniki i kroimy, aby powstały długie wstążki. Wywar przecedzamy. Dodajemy umyte kurki i gotujemy około 30 minut, marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. W bulionówki nakładamy pocięte naleśniki, zalewamy zupą i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Życzymy smacznego!



 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć