Warszawa

Placki ziemniaczane pełne warzyw

Placki ziemniaczane pełne warzyw

Najlepsze placki ziemniaczane? Proponuje ich niecodzienną odsłonę: placki ziemniaczane pełne warzyw!

 

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1cebula
  • 1/2 dużej cukinii lub 1 mała
  • pół szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

 

Sos:

  • Jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • ulubione suszone zioła (oregano, bazylia lub zioła prowansalskie)

 

 

Przygotowanie:

Warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy mąkę, jajka, pokrojoną natkę i przyprawy. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Najlepiej smakują z sosem czosnkowym, który doskonale podkreśla ich lekko warzywny aromat.

 

Smacznego!

 

Emilia Gryzik

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć