Warszawa

Burrito "Według Mamy"

Burrito "Według Mamy"

Składniki:

 

  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • koncentrat pomidorowy
  • kostka rosołowa rosół z kury
  • placki tortilla wraps
  • kilka plastrów żółtego sera
  • łyżka oleju

 

Przyprawy:

  • natka pietruszki
  • liść laurowy 1-2 listki
  • ziele angielskie 2-3 ziarenka
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • curry
  • cynamon - sekretny składnik mamy, daje odpowiedni smakowity smak tego dania
  • keczup

 

Wykonanie:


Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na oleju, gdy będzie miękka dorzucamy mięso i przesmażamy na większym ogniu co jakiś czas mieszając by się nie przypaliło. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, dorzucamy kostkę rosołową i wlewamy około pół szklanki wody, zmniejszamy gaz żeby wszystko się poddusiło, mięso doszło, dodajemy również kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Po ok 15 minutach dodajemy kukurydzę i fasolę. doprawiamy do smaku wymienionymi przyprawami. zdejmujemy z gazu. W tosterze lub piekarniku opiekamy lekko złożoną na pół tortille, nakładamy farsz do środka i na wierzchu farszu kładziemy 2 plasterki sera żółtego i zapiekamy aż ser się rozpuści i sklei 2 tortille by farsz został w środku. Przekładamy na talerz i dekorujemy keczupem i natką pietruszki, ew. sosem czosnkowym.

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć