Warszawa

Żurek z białą kiełbasą

Żurek z białą kiełbasą

Składniki:

 

  • 1,5 litra żuru
  • 200ml śmietany 18%
  • 8 kawałków białej kiełbasy
  • 1 duża włoszczyzna
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 5-6 suszonych grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarenka pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz
  • Natka pietruszki

 

Przygotowanie:


Kiełbasę zalewamy 3 litrami wody i gotujemy. Dodajemy grzyby, obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnach. Trzymamy na ogniu godzinę.

 

Wyjmujemy kiełbasę, marchewkę i kroimy na plastry. Pozostałe warzywa usuwamy z zupy. Przez gęste sito wlewamy do zupy żur. Dodajemy czosnek dokładnie roztarty z sola i majeranek. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.
Zaprawiamy śmietaną. 

 

Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami, posypany posiekaną natką i kolorowym pieprzem.

 

Mój sprawdzony sposób na pyszny obiad.

 

Urszula Korzycka

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć