Warszawa

Śledzie z żurawiną

Śledzie z żurawiną

Składniki:

 

  • śledzie 4 płaty
  • żurawina 1/2 paczki
  • cebula 2 szt
  • olej do smażenia
  • miód 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy 1 mały
  • ogórek konserwowy 1 szt
  • sól
  • sok z cytryny do smaku

 

Wykonanie:

 

Śledzie wymoczyć, aż nie będą słone. Następnie na oleju podsmażyć cebulę podlewając odrobiną wody, aby się nie przypaliła. Dodać żurawinę, podlać wodą, dodać miód, sól do smaku, pokrojonego w paseczki ogórka oraz koncentrat pomidorowy. Smażyć 2, 3 minuty. Jeśli jest za gęste dolać odrobinę wody.
Kiedy wystygnie przekładać pokrojone śledzie warstwami. A na wierzch położyć cebulę z żurawiną.

 

mama Ewa 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć