Warszawa

Pierniczki

Pierniczki

Sprawdzony przepis na pyszne proste pierniczki które, zawsze się udają.

 

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1/2 litra miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kostka smalcu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:
  • imbir
  • cynamon
  • gałka muszkatałowa
  • kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)
  • mielone goździki


W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy. Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki (jak ktoś nie lubi aromatycznie, to można wziąć troszkę mniej, ale ja polecam tą pełnię korzennych aromatów).


Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce po czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni, ale jeżeli brakuje nam cierpliwości w oczekiwaniu aż ciasto przejdzie całkowicie aromatem przypraw możemy robić pierniczki już następnego dnia - i tak będą dobre!

Przed świętami wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinamy fantazyjne wzory (ale radość dla dzieci, obowiązkowo bałwanki, choinki i aniołki!) lub korzystamy z foremek. Pieczemy 10-15 minut do zarumienienia w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, czas zależy od grubości i wielkości pierniczka, wyjmujemy i jak ostygną bierzemy się za artystyczną robotę (koniecznie z dziećmi!).


Przygotowujemy lukier z cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też możemy zabarwić go na różne delikatne kolory, polewę czekoladową, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzeszki, płatki migdałów, kolorową cukrową posypkę i mamy cudnie pachnącą zabawę na cały wieczór. Potem układamy w kartonie, leciusieńko kropimy wodą i przykrywamy folią, by na Wigilię były miękkie. Aha - twarde też są pycha.


Przepis nadesłała p. Beata

 

Komentarze

pół litra miodu na kilogram mąki to jakoś dużo mi się wydaje.

dodany: 2009-12-21 23:47:44, przez: ilcia

WESOLY DZIENI

dodany: 2008-12-15 11:10:26, przez: PATRYCJA

Przepis bardzo zachęcający zrobimy na pewno:)

dodany: 2008-12-08 22:49:48, przez: Marta

Trudny przepis, ja znam taki sam na pierniczki tylko że zamiast smalcu jest masło i wystarczy łyżeczka przyprawy korzennej ;] wyprubujcie

dodany: 2008-09-12 19:11:51, przez: Lenka

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć