Warszawa

Migdałowe babeczki z porzeczkami

Migdałowe babeczki z porzeczkami

Urocze, migdałowe i szybkie w wykonaniu. Przepis warty uwagi.

 

Składniki na 12 babeczek:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • garść zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 i 1/2 szklanki czarnych porzeczek
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki
  • aromat śmietankowy

 

Przygotowanie:

Masło roztopić w rondelku i ostudzić. Wymieszać razem maślankę, jajka, schłodzone masło i parę kropel aromatu śmietankowego. Przesianą mąkę wymieszać z sodą, migdałami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać porzeczki i delikatnie wymieszać. Połączyć ze sobą obie masy, krótko mieszając.  Ciasto przełożyć do formy na babeczki wyłożonej papierowymi papilotkami. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termo obieg przez około 25 minut.

 

Paulina Daniłowicz

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć