Warszawa

Ciasteczka z makiem

Ciasteczka z makiem

Smakowity deser

 

Składniki:

  • mąka 2 szkl
  • masło 3/4 kostki
  • śmietana gęsta 2-3 łyżki
  • jajko 1 szt
  • cukier waniliowy 1 torebka
  • cukier puder 1/2 szkl
  • aromat śmietankowy 4 krople
  • soda 1 łyżeczka
  • dodatkowo
  • jajko do posmarowania 1 szt
  • mak do posypania 3 łyżki

 

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto odpowiedniej gęstości.  Włożyć do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto wyjąć, rozwałkować wałkiem, podsypując mąką. Wycinać foremką ciasteczka. Ciasteczka posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec około 10 minut w termoobiegu.

 

 

mama Ewa

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć