Warszawa

Tort  z cukierkami

Tort z cukierkami

Przepis na pyszny tort

 

Składniki:
Biszkopt I

  • Jajka 3 szt
  • Mąka 1 szkl
  • Cukier ¾ szkl
  • Cukier waniliowy 1 szt
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Biszkopt II

  • Jajka 3 szt
  • Maka 1 szkl
  • Cukier ¾ szkl
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Kakao 2 łyżki

Masa do tortów czekoladowa:

  • Mleko 300 ml
  • Masa do tortów owoce leśne
  • Mleko 150 ml
  • Jogurt 150 ml
  • Żelatyna 2 łyżki
  • Do nasączenia herbata z cytryną 1 szklanka


Biszkopt:
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i proszek do pieczenia. Na końcu mąkę i wymieszać.
Upiec 2 biszkopty ( 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 ? C).
Do drugiego dodać 2 łyżki kakao.
Po wystudzeniu, każdy przekroić na 3 części.
Masy zrobić z przepisu na opakowaniu. Pojedyncze placki nasączać herbatą z cytryną  i smarować masą najpierw czekoladową, następny placek – owoce leśne i tak do końca. Resztą masy czekoladowej obsmarować tort i udekorować dowolnie. U mnie wafelki czekoladowe i rurki dokoła, a na wierzchu kolorowe cukiereczki.

 

 

mama Ewa

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć