Warszawa

11 przepisów na pyszne domowe lody

11 przepisów na pyszne domowe lody

Lody na patyku, rożki, jogurtowe, sorbety, kremowe, granity – to pełna gama mrożonych, zdrowych deserów, które nie tuczą!

Lody z ogórkiem, melonem i miętą?
Truskawkowy sorbet z bazylią i miodem?
Może kremowa gruszka z tymiankiem i rabarbarowym musem?

Poznajcie łatwe i tanie przepisy, bez użycia maszynki do lodów. To najlepszy i najsmaczniejszy sposób, w jaki możesz dostarczyć naturalnych witamin sobie i Waszym dzieciom.

 

Przepisy pochodzą z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

 

Smacznego!

 

1/12
1/12

Sorbet z jeżyn z estragonem

 

Estragon jest ziołem o wyraźnym anyżowym aromacie z nutą pieprzu i sosny, co znakomicie współgra ze słodyczą miodu i cierpkością jeżyn. Trzeba pamiętać, że estragon jest mocnym ziołem i łatwo może zdominować smak tego deseru, jeśli użyjemy go zbyt dużo. To sorbet o wyrafinowanym smaku, a jego intensywny śliwkowy kolor nadaje mu niezwykle elegancki wygląd, jeśli podamy go w kieliszkach do szampana.

 

Zobacz PRZEPIS

 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

2/12
2/12

Lody z jeżyn, kokosa i szałwii hiszpańskiej (chia)

 

Nasiona chia (z szałwii hiszpańskiej) uważane są za superfood, co oznacza, że te maleńkie czarne kuleczki zawierają mnóstwo składników odżywczych dzięki obecności kwasów omega-3 i błonnika. Jeśli namoczy się je w wodzie, wierzchnia warstwa nasionek pęcznieje i tworzy galaretkę. W wielu przepisach wegańskich stosuje się nasionka chia zamiast jajek, ale w naszym przepisie celem jest otrzymanie budyniowej konsystencji dzięki wymieszaniu nasionek ze słodzonym mlekiem kokosowym i pozostawieniu do napęcznienia.

 

Zobacz PRZEPIS

 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

3/12
3/12

Lody z masła migdałowego z czekoladową polewą

Pełnotłusty jogurt dosłodzony miodem i aromatyzowany masłem migdałowym tworzą bazę tych pożywnych, ale też pełnych smaku lodów. Czekoladowa polewa podnosi nie tylko walory estetyczne, ale i smakowe lodów. Lubię je posypane prażonym kokosem, ale prażone, pokruszone orzeszki też są bardzo smaczne.

 

Zobacz PRZEPIS

 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

4/12
4/12

Mrożony "jogurt" z czeremchy i kawałków gorzkiej czekolady

Podstawę tego mrożonego „jogurtu” stanowią banany, co oznacza, że jest to deser bezmleczny, ale kremowy zgodnie z nazwą. Soczyste owoce czeremchy i gorzka czekolada tworzą kombinację o wyrafinowanym smaku. Niestety ten deser wymaga nieco więcej zaangażowania, toteż jeśli chcemy go podać, zaplanujmy jego przygotowanie wcześniej i włóżmy mleko kokosowe do lodówki na noc, żeby śmietanka oddzieliła się od wody.

 

Zobacz PRZEPIS

 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

5/12
5/12

Lody Czarny Las z wiśniami

Istotą Czarnego Lasu, jeśli mowa jedynie o smaku, jest pyszna kombinacja czekolady, śmietanki waniliowej i ciemnych słodkich wiśni. Doskonałość tych smaków mogą zrujnować warstwy bitej śmietany i zbyt słodkich, jaskrawo barwionych wiśni maraschino, które najczęściej kojarzą się z kupnymi ciastami typu Czarny Las. Ale jeśli pozostaniemy wierni podstawowym smakom i użyjemy najwyższej jakości składników, zwłaszcza ciemnych słodkich wiśni zagotowanych w aromatycznym kompocie, otrzymamy wspaniałe, kremowe lody – czystą rozkosz i prawdziwą rozpustę.

 

Zobacz PRZEPIS

 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

6/12
6/12

Kremowe lody z orzechów nerkowca w czekoladowej skorupce

 

Ukłon w stronę tradycyjnych oblewanych czekoladą lodowych batoników, tym razem jednak z nadzieniem ze śmietanki z nerkowców. Daktyle, masło kokosowe i ekstrakt wanilii dodają ciepła i słodyczy kremowemu wypełnieniu, a czekolada zmieszana z olejem kokosowym tworzy chrupiącą skorupkę. Najczęściej otaczam je w prażonych, pokrojonych orzeszkach pecan, ale można też użyć drobno posiekanych ziaren kakaowych, prażonych wiórków lub płatków kokosowych lub prażonych, solonych pistacji. Można nawet posypać odrobiną gruboziarnistej soli morskiej.

 

Zobacz PRZEPIS

 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

7/12
7/12

Lody z ogórka, melona i mięty


Te wspaniałe zielone lody mogłyby się też nazywać lody spa. Wyobrażam sobie, że podają mi je po relaksującym, odmładzającym masażu. Pełne subtelnej słodyczy zachwycają delikatną nutą mięty. Ponieważ niczego tu nie miksujemy, a tylko wyciskamy sok, ich konsystencja jest gładka, jednolita. Nie są gęstą pulpą, w której zginęłaby ta prosta kompozycja smaków. Konieczna niestety jest sokowirówka, gdyż miksowanie i odcedzanie składników nie dadzą pożądanej gładkości ani konsystencji. Ze względu na dużą zawartość wody ogórek ma niewiarygodne właściwości nawadniające, podobnie jak melon miodowy, a mięta ochładza i działa łagodząco na żołądek.

 

Zobacz PRZEPIS

 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

8/12
8/12

Slushy ananasowo-miętowy

 

Przygotowanie tego kremowego, słodkiego slushy z delikatną nutą mięty zajmuje ledwie kilka sekund. W zamrażarce zawsze czeka zapas mrożonych owoców, więc kiedy mam ochotę na slushy, shake lub smoothie, jestem gotowa. Jeśli nie mamy przygotowanych wcześniej mrożonek, możemy użyć świeżego ananasa – co prawda slushy będzie znacznie mniej zmrożone, alerównie słodkie!

 

Zobacz PRZEPIS

 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

9/12
9/12

Lody truskawkowo-sernikowe


Podstawą tego przepisu jest wegański serek śmietankowy oraz pokruszone sucharki grahamowe i truskawki, które delikatnie gotujemy na wolnym ogniu, aby wzmocnić ich naturalną słodycz. Te śliczne różowe lody smakują jak pełen aromatu kawałek truskawkowego sernika. Jeśli wolimy użyć serka z mleka, zrezygnujmy z skrobi arrarutowej, ponieważ ta nie łączy się dobrze z produktami mlecznymi.

 

Zobacz PRZEPIS

 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

10/12
10/12

Lody z arbuza i limonki

W sezonie arbuz prosto z grządki sam w sobie jest wystarczająco słodki i nie wymaga dosładzania. Trzeba jedynie wycisnąć trochę limonki i odrobinę otartej skórki dla wzmocnienia smaku. To przepis na łatwy do zrobienia letni rarytas. Jeśli serwujemy deser dorosłym, można dodać odrobinę tequili, żeby przypominał mrożoną margaritę.

 

Zobacz PRZEPIS

 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

11/12
11/12

Lody z całymi owcami

Całe owoce zawieszone w kokosowej wodzie tworzą piękne, wytworne lody. Są... zbyt ładne, żeby je zjeść, a jednocześnie prosta, wodnista baza z wody kokosowej jest tak orzeźwiająca, że trudno się im oprzeć w parny letni dzień. Kawałki owoców twardnieją po zamrożeniu, ale topią się, gdy liżemy lody, a wtedy łatwiej je zjeść. Jeśli podajemy je małym dzieciom, najlepiej pokroić owoce na małe kawałeczki, dzięki czemu lody będą trochę przypominały sałatkę owocową, no i dadzą się połknąć.

 

Zobacz PRZEPIS

 

Przepis pochodzi z książki: Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

12/12
12/12

Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

 

Lody z ogórkiem, melonem i miętą?

Truskawkowy sorbet z bazylią i miodem?
Może kremowa gruszka z tymiankiem i rabarbarowym musem?


To jedyna książka zawierająca przepisy nie tylko na smaczne, ale przede wszystkim zdrowe, naturalne lody na bazie owoców, warzyw i ziół.

 

Bez chemii i konserwantów. Dla każdego typu diety: wegańskiej, bezmlecznej, bezglutenowej, bezjajecznej.

 

To ponad 75 przepisów na wszystkie rodzaje lodów – na patyku, rożki, jogurtowe, sorbety, kremowe, granity. Pełna gama mrożonych, zdrowych deserów, które nie tuczą!

Łatwe, tanie przepisy bez użycia maszynki do lodów.

 

To najlepszy i najsmaczniejszy sposób,
w jaki możesz dostarczyć Twojemu dziecku naturalne witaminy!

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć