Warszawa

Jak zrobić lody domowej roboty?

W lodach najbardziej zakochani są Amerykanie. Okazuje się, że te wszystkie filmowe obrazki kobiet siedzących na pluszowych kanapach i pocieszających się po miłosnych zawodach kolejnymi łyżkami zimnego deseru, mają potwierdzenie w liczbach. Przeciętny mieszkaniec Ameryki zjada każdego roku 23 litry lodów. My ze swoimi zaledwie 4 litrami nawet nie mamy co marzyć o podium. 

 

W Polsce lody z zamrażarek znikają głównie w letnim sezonie. Te najlepsze lodziarnie mają wiernych fanów i spore kolejki. Dobrym pomysłem jest jednak uruchomienie domowej lodowej manufaktury. Wcale nie trzeba profesjonalnego sprzętu i wielkich maszyn. Wystarczy plastikowy pojemnik, łyżka i dobre składniki... 

 


Własnoręcznie ukręcone lody pozbawione są wszystkich chemicznych konserwantów. Mrożony deser ich nie potrzebuje, efekty domowej produkcji spokojnie można więc podać nawet małym dzieciom! Skład w przeciwieństwie do tego sklepowego jest krótki: dużo natury i nieco słodyczy. 

 

Zapraszamy do słodkiej, lodowej twórczości!  Niech wyobraźnia nikogo nie ogranicza! Oby tegoroczne lato dało Wam dużo pretekstów do jedzenia lodów! Inspiracje znajdziecie na blogu supermamy.limango.pl.

 

Oto jedna z propozycji:

 

Sorbet malinowy

 

 

  • 500 g malin
  • 3 łyżki cukru lub innego słodziku
  • pół szklanki wody
  • łyżka soku z cytryny


W garnku zagotować wodę z cukrem. Potem zostawić do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie umyć maliny, a następnie wymieszać je z zimną słodką wodą, dodać sok z cytryny i zmiksować na gładki krem. Można je także przetrzeć przez sitko, wtedy pestki malin nie będą wcale wyczuwalne. W moich widać pestki, bo zdecydowanie wolę taką wersję. Gotową masę przełożyć do pudełka i wstawić do zamrażarki. Po 2 godzinach lody wyjąć i przemieszać, tak by nie tworzyły się kryształki. Wstawić ponownie do zamrażarki i po kolejnych 2 godzinach sorbet wymieszać. Po 6 godzinach lody są gotowe. Najlepiej zrobić je rano i do deseru będą gotowe!

 

 


 

 

Pełny artykuł, z propozycjami Sylwii Majcher, znajdziesz na blogu supermamy.limango.pl


 

 

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć