Kiedy w ciepłe dni wybieramy się na spacer z Maluchem, z każdego rogu kuszą to lody, a to wata cukrowa, a to lizaki, kolorowe lemoniady, ciasteczka czy babeczki. Zwykle są pełne cukru, barwników i innych dodatków, których nasz Malec nie powinien jeść. Lepiej więc przygotować desery dla dziecka samodzielnie...
Żeby stworzyć niezwykłe smakołyki, nie trzeba wyjątkowych umiejętności i doświadczeń zdobywanych w restauracjach z gwiazdką Michelin. Wystarczy lista dobrych składników, sprawdzony przepis i szczypta cierpliwości.
Zapraszamy do słodkiej twórczości, niech wyobraźnia nikogo nie ogranicza! Inspiracje znajdziecie na blogu supermamy.limango.pl.
Oto jedna z propozycji:
Tort z arbuza
Arbuza obrać ze skórki i wyrównać, tak by stabilnie stał, a rogi były zaokrąglone. Śmietanę schłodzić, a potem ubić na puszysty krem. Papierowym ręcznikiem wytrzeć wszystkie ścianki arbuza, tak by zebrać nadmiar wody. Dokładnie obłożyć arbuza ubitą śmietaną, tak by przykryć owoc w całości. Następnie śmietanę oprószyć wiórkami kokosowymi i cukrową posypką. Górę udekorować świeżymi owocami. Podawać najlepiej zaraz po zrobieniu, ewentualnie przechowywać w lodówce przed serwowaniem. Arbuz lubi puszczać wodę, ale nie ma się co martwić, dobrze ubita śmietana na pewno nie spłynie.
Pełny artykuł, z propozycjami Sylwii Majcher, znajdziesz na blogu supermamy.limango.pl
Komentarze
fajny arbuz bez cukru z cukrową posypką, nie ma co....
dodany: 2015-07-30 12:27:09, przez: Ela