Kiedyś słoiki kojarzyły się głównie z jedzeniem dla maluchów. Potem stały się określeniem przyjezdnych mieszkańców stolicy. Dziś ten szklany pojemnik rozpycha się na salonach, mości sobie wygodne miejsce w torbach i torebkach i kryje w sobie różne smakowitości.
Słoikowe kompozycje mogą uratować niejedno spragnione podniebienie. Zamiast w pracy czy szkole zjadać nasyconą spulchniaczami drożdżówkę, lepiej wsadzić łyżeczkę do pełnego smaku słoika. Oczywiście najpierw trzeba go tym smakiem wypełnić. Jak to zrobić? Sprawdź na blogu supermamy.limango.pl
Oto jedna z propozycji:
Jogurt z puree morelowym i tymiankiem
Morele umyć, przełożyć do niewielkiego garnka, dodać wodę i gotować aż owoce będą miękkie. Ciepłe zmiksować na gładką masę. Wymieszać z listkami świeżego tymianku i przestudzić. Herbatniki rozdrobnić na puch – można to zrobić blenderem albo przełożyć do woreczka i rozwałkować wałkiem. Herbatnikowy piasek usypać na dnie słoika, na to wyłożyć jogurt, a na wierzch puree morelowe.
Pełny artykuł, z propozycjami Sylwii Majcher, znajdziesz na blogu supermamy.limango.pl