Warszawa

Zdrowe przekąski w słoikach na plac zabaw i do pracy

Kiedyś słoiki kojarzyły się głównie z jedzeniem dla maluchów. Potem stały się określeniem przyjezdnych mieszkańców stolicy. Dziś ten szklany pojemnik rozpycha się na salonach, mości sobie wygodne miejsce w torbach i torebkach i kryje w sobie różne smakowitości.

 


Słoikowe kompozycje mogą uratować niejedno spragnione podniebienie. Zamiast w pracy czy szkole zjadać nasyconą spulchniaczami drożdżówkę, lepiej wsadzić łyżeczkę do pełnego smaku słoika. Oczywiście najpierw trzeba go tym smakiem wypełnić. Jak to zrobić? Sprawdź na blogu supermamy.limango.pl

 

Oto jedna z propozycji:


Jogurt z puree morelowym i tymiankiem

 

 

 

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 3-4  morele
  • 4 zwykłe herbatniki
  • garść świeżego tymianku
  • nieco wody


Morele umyć, przełożyć do niewielkiego garnka, dodać wodę i gotować aż owoce będą miękkie. Ciepłe zmiksować na gładką masę. Wymieszać z listkami świeżego tymianku i przestudzić. Herbatniki rozdrobnić na puch – można to zrobić blenderem albo przełożyć do woreczka i rozwałkować wałkiem. Herbatnikowy piasek usypać na dnie słoika, na to wyłożyć jogurt, a na wierzch puree morelowe.

 

 

Pełny artykuł, z propozycjami Sylwii Majcher, znajdziesz na blogu supermamy.limango.pl

 


 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć