Warszawa

Uzupełnianie magnezu w diecie

Uzupełnianie magnezu w diecie

Magnez (Mg) można uzupełniać, włączając do diety takie produkty, jak warzywa strączkowe, pełnoziarniste pieczywo oraz migdały. Należy pamiętać, aby łączyć je z jedzeniem zawierającym witaminę B6 lub wapń. Skuteczną formą zwiększenia podaży Mg jest także kąpiel w chlorku magnezu lub suplementy diety z witaminą B6.

 

Gdzie znajduje się magnez?

Magnez (Mg) może uzupełniać w sposób naturalny - za pomocą diety. Jego duże ilości znajdują się bowiem w produktach spożywczych, takich jak orzechy, pieczywo lub warzywa. Kolejnym sposobem na zwiększenie podaży tego pierwiastka w organizmie jest suplementacja, np. za pomocą preparatu Magne b6. Niedobory zwalcza się także, stosując kąpiele w chlorku magnezu, bowiem jest on dobrze przyswajany przez skórę.

 

Magnez w pożywieniu
Aby zwiększyć udział magnezu w diecie, należy sięgnąć po:

  • orzechy - największe ilości tego pierwiastka zawierają migdały: w 100 g produktu jest aż 275 mg magnezu oraz orzechy laskowe z 140 mg i włoskie z 130-190 mg;
  • pieczywo - warto zadbać, aby zostało wyprodukowane z mąki pełnoziarnistej, która zawiera największe ilości cennych składników; dobrze wybierać chleby bądź bułki, które mają w składzie otręby pszenne, słonecznik, dynię oraz zarodki kukurydziane;
  • warzywa strączkowe - biała fasola to źródło aż 169 mg magnezu na 100 g produktu, a groch - 125 mg;
  • pozostałe warzywa: w soji znajduje się 250 mg cennego pierwiastka, w ciecierzycy 120 mg, a w szpinaku 50 mg Mg;
  • jabłka, które zawierają 100 mg opisywanego składnika w 100 g owocu;
  • kaszę gryczaną - jest ona źródłem aż 218 mg magnezu;
  • wodę, która w przeciwieństwie do kawy i herbaty nie ogranicza wchłaniania magnezu; należy sprawdzić, ile minerałów zawiera wybrana woda i kupować średnio- lub wysokozmineralizowane, które zawierają około 200 mg Mg na 1 litr;
  • przekąski z dużą ilością magnezu, takie jak: pestki dyni (źródło 520 mg w 100 g) lub gorzka czekolada (42 mg w 10 g).

 

Warto wiedzieć, że wchłanianie magnezu z pożywienia może być utrudnione, jeśli nie spożywa się go razem z produktami zawierającymi witaminę B6 lub wapń. Witamina B6 i Mg naturalnie występują w takich pokarmach jak: kiełki, otręby, pestki dyni, kasza gryczana, ciemne pieczywo, orzechy włoskie, soja i warzywa strączkowe. Sama witamina B6 znajduje się w pomarańczach, kiwi, bananach, brokułach, marchewce, brukselce, brązowym ryżu i kaszy jęczmiennej. Natomiast źródła wapnia to m.in. ziarna sezamu, maku, migdałach i kakao.

 

Kąpiele z dodatkiem chlorku magnezu
Aby zwiększyć podaż magnezu przez skórę, warto wypróbować kąpiele w ciepłej wodzie z rozpuszczonym sześciowodnych chlorku magnezu. Wystarczą 1-2 szklanki tego pierwiastka. Przy zakupie chlorku należy zwrócić uwagę na to, aby nie kupować najtańszej wersji. Może być ona bowiem zanieczyszczona innymi substancjami. Kąpiel powinna trwać 20-3 minut, a po niej trzeba spłukać ze skóry pozostałości soli. Ważne, aby nie wchodzić do wody z chlorkiem magnezu, jeśli ma się na skórze nawet drobne rany. Spowoduje to bardzo nieprzyjemne doznania. Podczas kąpieli należy także uważać, aby substancja nie dostała się do oczu.

 

Zobacz także: Rodzaje glukometrów

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć