Kraków

Lato w Muzeum. Baklava czy lukum?
Kraków Warsztaty 4–6 lat

Lato w Muzeum. Baklava czy lukum?

1 sierpnia 2015
Wpis archiwalny

Godzina 13:00

Wystawa: "Ottomania. Osmański Orient w sztuce renesansu"

 

Podczas zajęć poznamy tajemnice kuchni wschodniej, dowiemy się, dlaczego Turcy do każdej potrawy piją napój zwany ayran oraz czym jest przysmak sułtana. Słodka baklava posypana pistacjami, owocowe lukum i krucha chałwa to tylko niektóre z przysmaków, które znajdziemy w tureckiej kuchni. Jeśli jesteś łasuchem niebojącym się nowych smaków, nie przegap okazji, by posmakować tureckich smakołyków.

 

Prowadzenie:  Joanna Świtała 

 

Cena: 5 zł od uczestnika


Rezerwacja: Centrum Informacji i Rezerwacji Muzeum Narodowego w Krakowie, od poniedziałku do piątku w godzinach 9.00–15.00 pod numerem telefonu +48 12 433 54 44 lub pod adresem: rezerwacja@mnk.pl.

 

 

Lato w Muzeum wpisuje się w program towarzyszący wystawie czasowej "Ottomania. Osmański Orient w sztuce renesansu", dlatego motywem przewodnim warsztatów odbywających się w różnych oddziałach Muzeum stanie się Orient w sztuce, kulturze, życiu i twórczości artystów.
Turecki bazar to takie miejsce, w którym można znaleźć niemal wszystko. Niezliczona liczba towarów, dźwięków i zapachów oszałamia podróżnika. Cykl warsztatów, na które zapraszamy tego lata, będzie równie kolorowy i różnorodny jak kram tureckiego sprzedawcy dywanów

W programie znajdą się również warsztaty towarzyszące innym wystawom czasowym i pokazom odbywającym się w lipcu i sierpniu w Muzeum Narodowym w Krakowie.

 

Zapraszamy!

Organizator:

Muzeum Narodowe - Gmach główny

al. 3 Maja 1,
30-062 Kraków
tel.: 12 29 55 500

Wydarzenia w Krakowie

Przeczytaj również

Warto zobaczyć