Kraków

Kuchnia meksykańska i warsztaty plastyczne
Kraków

Kuchnia meksykańska i warsztaty plastyczne

od 30 czerwca do 2 lipca 2015
Wpis archiwalny

Czekolada po meksykańsku

wtorek, 30/06/2015, 10:30-13:00
Instytut Cervantesa w Krakowie, ul. Kanonicza 12

 

Podczas warsztatów dzieci dowiedzą się, skąd pochodzi ziarno kakaowca oraz jak trafiło do Europy. Nauczą się przygotowywać - i oczywiście skosztują! – typowe dla Meksyku, czekoladowe przysmaki.

 

Na zajęciach dzieci również rozpoczną przygotowywać piñatę – papierową formę, którą w krajach latynoskich wypełnia się słodyczami, wiesza przy suficie i strąca kijami, tak, by pękła i dzieci mogły pozbierać wysypane cukierki.

 


 

Meksykańskie czaszki i inne wyroby z masy cukrowej

środa, 01/07/2015, 10:30-13:00
Instytut Cervantesa w Krakowie, ul. Kanonicza 12

 

Na warsztatach dzieci dowiedzą się, jak wyglądają obchody Dnia Zmarłych w Meksyku, co symbolizują poszczególne produkty umieszczane na grobach; nauczą się przygotowywać i dekorować tradycyjne calaveras de alfeñique – czaszki z masy cukrowej, które są stałym elementem meksykańskich ołtarzy, oraz inne przysmaki z alfeñique.

 

Dzieci kontynuować będą również prace nad swoimi piñatami.

 



Coś słodkiego i coś do zabawy: cocadas i piñatas

czwartek, 02/07/2015, 10:30-13:00
Instytut Cervantesa w Krakowie, ul. Kanonicza 12

 

Tym razem dzieci nauczą się przygotowywać meksykańskie ciasteczka kokosowe cocadas. W drugiej części zajęć, skupimy się już wyłącznie na piñatach, które w Meksyku zwykle przygotowuje się w okresie bożonarodzeniowym i na przyjęcia urodzinowe. Piñaty mają swoje korzenie w okresie prekolombijskim, o czym opowiedzą prowadzący zajęcia Emiliano Méndez Pérez i Delia L. Arriaga Hurtado z Meksyku.


Na końcu dzieci, zgodnie ze zwyczajem, będą musiały rozbić piñatę tak, żeby wypadły z niej wszystkie słodycze. Wygra to dziecko, które zbierze najwięcej z nich!


Piñaty stworzone przez dzieci na zajęciach, uczestnicy będą mogli zabrać do domu.

 

Warsztaty przeprowadzą Delia L. Arriaga Hurtado i Emiliano Méndez Pérez, szefowie kuchni z Meksyku.


Informacje i zapisy: 12 421 32 55, cracovia@cervantes.pl


Koszt udziału w poszczególnych zajęciach: 40 zł

Konieczna wcześniejsza rezerwacja miejsc.


Organizatorem warsztatów jest Instytut Cervantesa w Krakowie.

Organizator:

Instituto Cervantes

ul. Kanonicza 12, 31-002 Kraków
tel.: 12 421 32 55, 12 421 34 24

Wydarzenia w Krakowie

Przeczytaj również

Warto zobaczyć